Kurzweil: 'Er wacht een toekomst van extreme overvloed'

De Amerikaanse uitvinder en futurist Ray Kurzweil sloot het professionele luik af van het technologiefestival SuperNova in Antwerpen. ©Lieven Van Assche

Informatietechnologie is de voorbije decennia altijd maar goedkoper geworden. Dat gaat nu ook gebeuren met fysieke goederen, zo valt af te leiden uit de voorspellingen van de technoloog Ray Kurzweil.

De Amerikaanse uitvinder en futurist Ray Kurzweil sloot het professionele luik af van het technologiefestival SuperNova in Antwerpen.

Hij stak van wal met zijn bekende observatie dat de informatietechnologie al meer dan een eeuw lang exponentieel krachtiger en goedkoper wordt.

Sinds de jaren zestig stellen technologen de systematische verdubbeling vast van de rekenkracht van computers. In de jaren zeventig werd die geraamd op een verdubbeling elke 18 maanden. Dat gaat gepaard met een pijlsnelle vermindering van de prijs van die rekenkracht.

Supernova

Van donderdag 27 tot zondag 30 september vindt op het Antwerpse Eilandje de eerste editie plaats van het technologiefestival Supernova. Behalve een publieksfestival is het ook een zakelijke conferentie waar groeibedrijven uit heel Europa in contact kunnen komen met kandidaat-investeerders.

In de aanloop naar SuperNova belichten we enkele van die opmerkelijke technologiebedrijven.

Volg en herlees alle berichtgeving in ons online dossier: www.tijd.be/supernova

Eigenlijk is die trend al langer bezig, zegt Kurzweil, die verwees naar de Amerikaanse censusadministratie, die al sinds 1890 elektrische toestellen met ponskaarten begon te gebruiken. De opgaande curve van de performantie van de informatietechnologie werd door niets tegengehouden, zelfs niet door de Wereldoorlogen. 

3D-printing

De zeventigjarige futurist zegt dat deze technologische evolutie nu ook de fysieke wereld bereikt. 3D-printing gaat de komende jaren matuur worden, na een valse start. Dat betekent bijvoorbeeld dat kleren erg goedkoop gaan worden.

Hetzelfde geldt voor voedsel. Verticale landbouw gaat het mogelijk maken alle omgevingsfactoren te controleren en de productie aanzienlijk op te voeren. Hernieuwbare energie, met de productie van met name zonnepanelen, gaat ook de weg op van steeds grotere efficiëntie en lagere prijzen. 

Immuno- en stamceltherapie zullen de komende decennia het menselijk leven aanzienlijk verlengen en een antwoord bieden op de meest voorkomende doodsoorzaken zoals kanker en hartkwalen.

Eén en ander betekent niet dat echt alles nagenoeg gratis zal zijn. Naast heel veel zeer goedkope kledij bijvoorbeeld zal er volgens hem plaats blijven voor heel exclusieve mode. 

Gezondheidszorg

Kurzweil ziet ook baanbrekende vooruitgang in de gezondheidszorg. Immuno- en stamceltherapie zullen de komende decennia het menselijk leven aanzienlijk verlengen en een antwoord bieden op de meest voorkomende doodsoorzaken zoals kanker en hartkwalen.

De bevolkingsgroei zal volgens hem makkelijk worden overtroffen door de stijgende productie goederen en energie, met een tijdperk van veralgemeende grote overvloed tot gevolg. 

Gevraagd of die vooruitgang niet erg ongelijk zal worden verdeeld, verwees hij naar de smartphone. Die evolueerde van een zwaar en peperduur instrument naar een apparaat dat ook in arme landen massaal verspreid is. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud