Advertentie

Kust gaat toeristen massaal volgen

Wie over de zeedijk flaneert, wordt gemonitord. ©Photo News

Een netwerk van 250 slimme camera’s moet deze zomer de drukte aan de kust in kaart brengen.

De Vlaamse kustgemeenten hebben een plan klaar om de toestroom van toeristen deze zomer onder controle te houden. Een netwerk van slimme camera’s gaat op de dijken en in de centra de drukte in kaart brengen. Die gegevens moeten de overheden helpen een maximale spreiding te garanderen in de strijd tegen het coronavirus.

 

Het West-Vlaamse provinciebedrijf Westtoer gunde dinsdagavond daarvoor een contract aan het Brugse technologiebedrijf Citymesh, vernam De Tijd en bevestigt Sabien Lahaye-Battheu, West-Vlaams gedeputeerde voor toerisme en de voorzitter van Westtoer. Citymesh mikt op 250 slimme camera’s over de hele kustlijn.

De camera’s zijn voorzien van software die virtuele lijnen op de gemaakte beelden trekt. Als mensen over die lijnen lopen, telt de software hen. De technologie brengt de gegevens over het aantal mensen in de verschillende zones dan zonder menselijke tussenkomst samen tot een druktekaart voor de hele kust.

Monitoring

De kustgemeenten zullen met de druktekaart kunnen anticiperen op een te grote toestroom aan mensen, claimt de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé. ‘Op topdagen zijn er zeker 750.000 bezoekers aan de kust. Er is nood aan een vorm van monitoring om de massa beheersbaar te houden.’

De politie kan door de druktekaart een extra oogje in het zeil houden in overvolle zones, zegt Decaluwé. De gegevens zijn ook nuttig om het verkeer te sturen. ‘We kunnen de politie, het Vlaams Verkeerscentrum en de NMBS toegang geven tot de data. Bij grote drukte in de ene zone kunnen we mensen afleiden naar andere zones of weer naar het binnenland sturen.’

De kust volgt met de uitrol van de technologie steden als Antwerpen en Roeselare. Die gebruiken slimme camera’s om de drukte in winkelstraten te monitoren. Eind mei begon een proefproject op de Meir, met mobiele camera’s van Securitas en software van het Gentse Robovision.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud