Advertentie
Advertentie

Lazer, Ridley en Bioracer werken aan fiets van de toekomst

Drie Belgische bedrijven proberen te wedijveren met de wereldtop in de wereld van de wielerinnovatie.

De fietssport beleeft een technologische revolutie. In de race naar innovatie rijden drie Vlaamse bedrijven in de kopgroep. En net zoals de snufjes uit de formule 1-bolides hun weg vinden naar uw auto, zit de strafste racefietstechnologie straks ook op uw doordeweekse fiets. Drie Belgische bedrijven - helmenfabrikant Lazer, fietsconstructeur Ridley en kledijproducent Biorazcer – proberen te wedijveren met de wereldtop in de wereld van de wielerinnovatie. Zo zit Raymond Vanstraelen, de oprichter en CEO van Bioracer, sinds kort in een verkenningsgroep met onder meer het Leuvense onderzoekscentrum IMEC. De bedoeling is de integratie van nanotechnologie en elektronica in de pakken van Bioracer te onderzoeken.

Lazer heeft een prototype van helmen met hartslagmeters. Daarnaast bekijkt het de integratie van een gyroscoop in de helm. Zodra een renner tijdens een tijdrit zijn ideale positie op de fiets verliest, hoort hij een fluitsignaal, waarna hij zijn houding kan corrigeren. Mecaniciens zullen een frame met sensoren via een usb-poort op hun laptop aansluiten om te weten of er scheurtjes zijn en of bepaalde onderdelen aan vervanging toe zijn.

Advertentie

Het kan straks allemaal. Nu al maken renners gebruik van een ingebouwde gps en een vermogensmeter. In een volgende fase hangt hun hele fiets en pak vol met sensoren die in verbinding staan met het internet. Biosensoren leveren massa’s informatie: de hartslag van de sporter, de liters bloed die worden rondgepompt, de hoeveelheid zuurstof die in het bloed wordt opgenomen of de spiercellen die geen zuurstof meer opnemen. Die gegevens zijn niet alleen nuttig voor de sporter, de coach en de ploegleider, maar mogelijk ook voor de kijker.Die zou in realtime op zijn tv-scherm kunnen zien of zijn favoriete renner al aan het verzuren is.

U leest hierover meer in onze uitgebreide reportage die verschijnt in de zaterdagkrant. Hier alvast een video (april 2012) met de topman van Bioracer, Raymond Vanstraelen: 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.