Leuvens online leerplatform haalt 25 miljoen dollar op

Datacamp haalt 25 miljoen dollar op. ©Debby Termonia

Het Belgische groeibedrijf Datacamp krijgt een injectie van het Amerikaanse durfkapitaalfonds Spectrum Equity. Via het platform volgen 3,3 miljoen mensen lessen over data.

'We gaan de komende twee jaar echt gas geven.' Jonathan Cornelissen, de CEO van de Leuvense scale-up Datacamp, formuleert stevige ambities voor zijn bedrijf. Samen met de medeoprichters Dieter De Mesmaekers en Martijn Theuwissen stampte hij eind 2013 een online leerplatform rond data uit de grond. 

Gebruikers kunnen op het platform interactieve lessen volgen rond programmeertalen zoals R en Python. Met die talen kan je inzichten puren uit grote datasets. Datacamp claimt veel interactiever te zijn dan andere leerplatformen. Bij Datacamp kan je effectief in een webomgeving leren programmeren, terwijl anderen zich beperken tot leervideo's. 

Vijf jaar na de oprichting heeft Datacamp  3,3 miljoen geregistreerde gebruikers. Ongeveer 100.000 gebruikers betalen voor toegang tot het meer uitgebreide premiumonderdeel van de site. Zij betalen 29 euro per maand voor meer geavanceerde lessen en concrete cases. Het volledige platform herbergt bijna 200 lessen rond data. 

E-learning

Datacamp is nu klaar voor een nieuwe versnelling. Na enkele eerdere kleinere kapitaalrondes krijgt het nu een aanzienlijke financiële injectie van 25 miljoen dollar, in een ronde geleid door het Amerikaanse durfkapitaalfonds Spectrum Equity. Dat fonds heeft onder meer URL-beheerder Bit.ly in portefeuille. 

Individuele gebruikers gaan weg als ze genoeg geleerd hebben. Een bedrijfsklant blijft en groeit zelfs nog.
Jonathan Cornelissen
CEO Datacamp

Spectrum was ook de eerste grote investeerder in Lynda.com, een online platform met leervideo's dat in 2016 voor anderhalf miljard dollar in handen viel van het zakelijke sociale netwerk LinkedIn. ‘Dat Spectrum Equity in ons wil investeren, toont dat we minstens even goed zijn als Lynda.com’, zegt Cornelissen.

Met het kapitaal plant Datacamp vooral een stevige uitbreiding van de verkoopsteams. 'Tot vorig jaar werkte er amper een iemand op onze verkoopafdeling', duidt Cornelissen. 'Dat zijn er nu al tien, en we willen verder groeien naar veertig.' Toch zal de focus niet verschuiven naar verkoop, bezweert hij. Zo zoekt het bedrijf ook nog altijd hard naar ingenieurs. 

Bedrijfsklanten

De verkoopsteams moeten bedrijven overtuigen om als geheel klant te worden. Datacamp kende bij zijn ontstaan vooral succes bij individuele gebruikers. Die wilden op eigen houtje iets bijleren en maakte via sociale media spontane reclame voor het platform. Maar Datacamp wil de klemtoon verschuiven.

3,3 miljoen
Gebruikers
Sinds het ontstaan in 2013 registreerden zich al 3,3 miljoen gebruikers op Datacamp.

De groep bedrijfsklanten - totnogtoe zo'n 1.200 bedrijven, waaronder kleppers zoals Lego, Nielsen en Accenture - moet groeien. Het platform haalt nu 20 procent van zijn omzet uit bedrijfsklanten. Dat moet naar de helft. Dat is ook een keuze uit eigen lijfsbehoud. 'Bedrijfsklanten zijn trouwer dan individuele gebruikers. Individuele klanten gaan weg als ze genoeg bijgeleerd hebben. Een bedrijfsklant daarentegen blijft en groeit nog meestal, als er intern meer interesse is om bij te leren over de data.' 

Een keuze voor bedrijfsklanten is dus ook een keuze om het verloop terug te dringen. Datacamp zal de bedrijven wel benaderen vanuit individuele werknemers die vooroplopen. Het volgt daarin de marktstrategie van Slack, de zakelijke chatapplicatie. 'Slack checkte eerst welke werknemers binnen een bedrijf individueel al klant waren. Ze contacteerden die werknemers dan met de vraag wie te contacteren om het hele bedrijf klant te maken.' 

Datageletterdheid

Datacamp werkt tegelijk ook aan een tool waarmee elke student kan inschatten hoe geavanceerd hij of zij al is. Dat instrument moet studenten de weg wijzen op het platform, via 'leertrajecten'. Cornelissen vergelijkt het met de algoritmes van Netflix, die de kijker nieuwe series aanraden. Ook die zet moet bedrijfklanten aan boord halen. 'Veel bedrijven weten niet hoe groot hun noden rond datageletterdheid zijn.' 

De kapitaalsronde betekent ook een verdere groei van Datacamps personeelploeg. Er zitten nu zo'n 100 werknemers verspreid over drie vestigingen: Leuven, New York en het kleinere Londen. Zowel in Leuven als New York zullen de ingenieurs- en verkoopsteams gestaag uitgebouwd worden. Datacamp nam het Londense bijkantoor dit jaar in gebruik, omdat het in Leuven te weinig gekwalificeerd personeel kon aantrekken. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n