Leuvense specialist in digitale toegangscontrole schakelt hoger

Onder meer Michel Akkermans stapt in Miaa Guard. ©Jonas Roosens

Een kransje investeerders stapt in het Leuvense groeibedrijf Miaa Guard, dat de digitale toegang tot apps of andere diensten regelt. Leuven is al langer een voorloper in online beveiliging.

Stel: u bezit een eigen laadpaal voor uw elektrische wagen. U wilt familie, die af en toe langskomt met een eigen elektrische wagen, ook toegang tot die laadpaal geven. U moet hen dan ook toegang verlenen tot de digitale architectuur die achter de laadpaal zit. Het probleem beperkt zich niet tot de laadpaal. We delen steeds meer digitale diensten, applicaties of zelfs dossiers met elkaar. Het stelt bedrijven voor de nodige uitdagingen. Hoe waak je erover dat de juiste mensen toegang kunnen krijgen tot de juiste digitale onderdelen?

Het is de kernactiviteit van het Leuvense Miaa Guard, opgericht door de beveiligingsveteranen Carlo Schüpp en Ward Duchamps in 2009. Beiden deden ervaring op bij onder meer Ubizen, de digitale netwerkbeveiliger van Stijn Bijnens, en de financiële dienstverlener Swift. Een kransje Belgische topinvesteerders pompt 3 miljoen in Miaa Guard. Het Leuvense fonds Capricorn stapt in, zowel via zijn beursgenoteerd vehikel (privak) Quest For Growth als via ICT Arkiv. Ook de durfkapitalist Michel Akkermans (ex-Clear2Pay) doet via het fonds Pamica mee.

Identificatie

Miaa Guard houdt zich niet bezig met de aanmelding of identificatie van gebruikers online. In dat segment zijn al voldoende spelers actief. Mensen identificeren zich online onder meer met hun vingerafdruk of zelfs al via gelaatsherkenning. ‘Wij verschijnen pas op het toneel als een gebruiker al geïdentificeerd is’, legt medeoprichter Schüpp uit.

Wij verschijnen pas op het toneel als een gebruiker al geïdentificeerd is.
Carlo Schüpp
Medeoprichter Miaa Guard

‘We koppelen de gebruiker dan aan een profiel, waardoor bepaalde acties mogelijk worden, maar andere niet.’ Op basis van dat profiel kunnen toegangsrechten worden toegekend. Sommige zijn inherent aan de rol, anderen moeten worden toegekend. Schüpp geeft het voorbeeld van de digitale identificatie van een huisdier. ‘De fokker kan dat in gang gezet hebben, maar kan daarna toegang tot het dossier aan kandidaat-kopers geven. De uiteindelijke eigenaar zal vervolgens het dossier van het huisdier willen delen met de dierenarts.’ Of hij wil misschien twee weken lang een dierenhotel toegang kunnen geven tot het dossier van het huisdier.

Verkeersregelaar

In die complexe digitale wereld speelt Miaa Guard de rol van verkeersregelaar. De oplossing is een platform dat toegankelijk is via de cloud en dat bedrijven kunnen integreren in hun eigen diverse toepassingen. Miaa Guard kreeg internationaal al flink wat aandacht, vooral bij bedrijven die toegang van miljoenen gebruikers tot hun platformen moeten regelen.

Een voorbeeld is Coca-Cola. De drankenproducent gebruikt de Leuvense technologie om de toegang van 35 miljoen gebruikers tot zijn mobiele applicaties te beheren. Ook de dierenvoedingsproducent Mars en de farmaceutische bedrijven Merck en Johnson & Johnson zijn klant in Leuven. Dichter bij huis maakten ook de uitgever Roularta en De Lijn gebruik van de diensten van Miaa Guard.

Met het geld wil Miaa Guard zowel de verkoop- als de onderzoeksteams uitbreiden. Klanten vonden de weg naar Miaa Guard tot nu toe vooral via mond-tot-mondreclame, erkent Schüpp. Er zijn in Leuven 15 personeelsleden aan de slag, op vaste dan wel op tijdelijke basis. Het bedrijf boekt een jaaromzet van iets meer dan 1 miljoen euro en maakt winst noch verlies.

Online beveiliging

De kapitaalronde van het Leuvense bedrijf bestendigt de reputatie van de Dijlestad voor online beveiliging en privacy. In Leuven zit ook Guardsquare, het bedrijf van ex-judoka Heidi Rakels, dat wereldwijd mobiele apps beveiligt. Deloitte kroonde dat bedrijf vorig jaar als het snelst groeiend technologiebedrijf in België.

Aan de KU Leuven is ook de onderzoeksgroep Cosic actief, die focust op de versleuteling van data en op de beveiliging van geconnecteerde toestellen. Het hoofd van die groep, professor Bart Preneel, ontwikkelde in 2000 een encryptiestandaard die wereldwijd miljarden toestellen beveiligt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect