Luikse laserbouwer versnelt met 16 miljoen euro

Een lasermachine van Lasea. ©Kristof Vadino

Het Luikse Lasea, dat lasers maakt om microscopische oppervlaktebehandelingen uit te voeren, krijgt 16 miljoen euro nieuwe middelen om zijn groei te versnellen.

Lasea is een weinig bekende parel van de Waalse techscene. Het werd in 1999 opgericht door Axel Kupisiewicz, een fysicus en ingenieur van de Luikse universiteit. Het bedrijf ontwikkelt laserapparatuur die met erg korte pulsen de oppervlakte van materialen kan bewerken op microscopische schaal (tot 0,2 nanometer, 250 keer minder dan de diameter van een haar).

De lasers worden gebruikt om markeringen aan te brengen voor het traceren van producten, om plastics aan elkaar te lassen en voor diverse oppervlaktebehandelingen van materialen.

De voorbije jaren groeide het bedrijf sterk, met een verzevenvoudiging van het personeel en de omzet sinds 2012. Lasea claimt het Europese marktleiderschap in zijn niche en breidt uit in de VS en Japan.

Japan

De aandeelhouders - Epimède, SRIW, Noshaq en enkele particulieren - stoppen nog eens 6,1 miljoen euro kapitaal in het bedrijf. Lasea heeft daarnaast zicht op bijna 10 miljoen euro aan Europese en Waalse steun. Met het geld wil Lasea zijn positie consolideren in de sectoren waarin het actief is (farma, luxegoederen, medische toestellen) en nieuwe sectoren zoals elektronica verkennen.

Lasea wil in juni volgend jaar een nieuw gebouw in gebruik nemen in het wetenschapspark van Luik, met 4.000 vierkante meter aan kantoren, werkplaatsen en cleanrooms. Daarmee kan de huidige productiecapaciteit verdrievoudigen. De investering wordt gedekt door een banklening van 7 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect