Materialise onderuit na kwartaalverlies

Wilfried Vancraen (CEO Materialise) heft het glas bij de beursgang in juni. ©AP_Richard Drew

Materialise boekte in het tweede kwartaal 223.000 euro nettoverlies. Het is de eerste keer dat het Leuvense bedrijf kwartaalcijfers vrijgeeft sinds de beursgang op Nasdaq.

De omzet van het bedrijf steeg met 15 procent tot 19,2 miljoen euro. Lager in de resultatenrekening ziet het plaatje er evenwel minder fraai uit, maar dat is te wijten aan de extra inspanningen die het bedrijf levert in onderzoek en ontwikkeling en in verkoop. 'Dat is nodig om de groei vast te houden en de rentabiliteit op lange termijn te verzekeren', klinkt het in een persbericht.

Voor het volledige boekjaar rekent Materialise op 77 à 80 miljoen euro omzet. De (aangepaste) ebitda zal uitkomen tussen 3,5 à 5 miljoen euro, 'afhankelijk van het investeringstempo'.

Materialise richt zich in de 3D-printingmarkt op de ontwikkeling van software (voor complexe, chirurgische operaties), de productie van bepaalde voorwerpen (zoals prototypes voor auto's) en diensten rond 3D-printing. Materialise haalde met de beursgang 96 miljoen dollar vers kapitaal op.

Guy Sips, analist van KBC Securities en de enige Belgische analist die het aandeel volgt, ziet niet meteen reden om grote aanpassingen door te voeren in zijn waarderingsmodel. Hij mikt op 79,5 miljoen euro omzet en 4,1 miljoen euro ebitda in 2014. Die cijfers liggen dus in het interval dat het management vooropstelt. 

Een ander 3D-printingbedrijf ExOne, dat in tegenstelling tot Materialise printmachines ontwikkelt, biechtte gisteravond een kwartaalverlies van 4,7 miljoen dollar op, drie keer meer dan een jaar eerder. Positief was dan weer dat de omzet de hoogte inschoot tot 11,2 miljoen dollar. Het bedrijf rekent op 40 tot 50 omzetgroei maar zegt er meteen ook bij dat 'het aantal orders moeilijk te voorspellen is'.

Eerder deze week verhoogde Stratasys, eveneens producent van printmachines, zijn winstprognoses voor dit jaar. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud