Advertentie
Advertentie

Mediastrateeg van Steve Jobs gaat met pensioen

Communicatiedirecteur Katie Cotton van Apple kijkt toe terwijl haar baas Tim Cook een nieuwe iPhone uitprobeert, bij de lancering van nieuwe iPhone-modellen afgelopen september. ©BELGAIMAGE

Katie Cotton, een vertrouwelinge van wijlen Steve Jobs die de architecte was van het omstreden maar efficiënte PR-beleid van Apple, gaat met pensioen.

Cotton heeft jarenlang achter de schermen van Apple gewerkt, maar week – ook letterlijk – nooit ver van de zijde van oprichter en CEO Steve Jobs en van diens opvolger Tim Cook. Als ‘vice president of worldwide corporate communications’ lag Cotton mee aan de basis van het niet zo  transparante, maar wel erg efficiënte communicatiebeleid van Apple.

Zo staat het bedrijf erom bekend dat het maar zelden interview toestaat met zijn topmanagers, en dat het ‘in ruil’ vaak een vermelding eist op voorpagina’s of in de aankondiging van tv-programma’s. ’Lagere’ werknemers kregen ook een strikt spreekverbod met de media.

Apple heeft er ook altijd een dubbelzinnige relatie op na gehouden met productjournalisten en bloggers. Het bedrijf maakt zelf weinig reclame, maar compenseert dat met de gratis publiciteit die zijn producten in de media krijgen. Het bedrijf aarzelt echter niet om al te kritische journalisten op droog zaad te zetten. In kleine landen, ook in België, heerst bij de pers dan weer frustratie over het gebrek aan toegankelijkheid tot het bedrijf.

Met het vertrek van Cotton, die 18 jaar voor Apple heeft gewerkt, verdwijnt opnieuw een oudgediende van de ‘generatie Jobs’. Ook de voormalige verantwoordelijke voor de winkelverkoop, Ron Johnson, en het hoofd van de mobiele-softwareafdeling, Scott Forstall, stapten eerder al op. Financieel directeur Peter Oppenheimer en het hoofd van de hardware-ontwikkeling, Bob Mansfield, zijn ook ontslagnemend.

Cotton maakte de opmars mee van Apple van een tweederangsspeler tot het leidende bedrijf in de technologiesector. Toen bekend werd dat Jobs aan een zeldzame vorm van pancreaskanker leed, deed ze haar best om de topman af te schermen van de vragen van media en aandeelhouders. Na het overlijden van Jobs in 2011 organiseerde ze een herdenkingsdienst in het hoofdkwartier van Apple in Cupertino, met optredens van grote bands zoals Coldplay.

Het is nog niet bekend wie Cotton zal opvolgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud