opmerkelijk

Mens kan computer dan toch verslaan

©JPL / Nasa

Computers hebben de mens al geklopt met schaken en go, maar in een wedstrijdje droneracen blijft de mens nog de baas.

Mens of computer: wie kan met zijn drone het snelst een bochtenparcours tegen hoge snelheid afleggen zonder ergens tegenaan te vliegen?

In de wedstrijd nam een zelfvliegende intelligente drone, ontwikkeld door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en Google, het op tegen de menselijke dronepiloot Ken Loo.

Ze waren aanvankelijk even snel, maar Ken Loo was creatief en bedacht manieren om sneller te gaan, tot 64 kilometer per uur.

Na tientallen ronden had Loo zijn rondetijd teruggebracht tot 11,1 seconden. De zelfvliegende drones hadden 13,9 seconden voor nodig.

Drone Race: Human vs. Machine

De makers van de drones zagen wel een duidelijk verschil tussen mens en machine. De computergestuurde drones vlogen soepeler over het parcours. Ze waren voorzichtig maar constant. De mens trok sneller op en ging agressiever door de bochten. Daar staat tegenover dat hij moe, afgeleid en slordig werd.

De drones zijn nog in ontwikkeling. Ze gebruiken camera's om de omgeving in kaart te brengen, maar die kunnen ze bij hoge snelheid niet goed meer zien. Er is dus nog ruimte voor verbetering. 'Onze drones kunnen veel sneller vliegen. Ooit zie je ze misschien professioneel racen', aldus Rob Reid van NASA.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud