Microsoft lanceert mailbox waarmee u kunt praten

Microsoft-CEO Satya Nadella op de Ignite-conferentie ©Microsoft

Een nieuwe Office-app en een mailbox die uw mails voorleest, het zijn maar twee van de vele nieuwigheden die de softwarereus Microsoft deze week voorstelt op zijn Ignite-conferentie.

Over alle nieuwigheden die Microsoft  deze week aankondigt op Ignite kan je een boek schrijven, en dat heeft Microsoft ook letterlijk gedaan. Het ‘Book of News’ vat in ruim 80 pagina’s de grote en kleine innovaties samen in de verschillende zakelijke softwareplatformen van het bedrijf, van de clouddienst Azure en het automatiseringsplatform Power tot de Office-kantoorsoftware. Het letterwoord AI (artificiële intelligentie) komt er welgeteld 43 keer in voor, een goede indicatie dat zelflerende software hoe langer hoe meer mainstream wordt.

We pikten er vijf opmerkelijke aankondigingen uit die vooral draaien om de meest gebruikte kantoortoepassingen. Ze zullen niet allemaal meteen beschikbaar zijn, zeker niet in de Nederlandstalige versie van de Microsoft-software, maar u krijgt een idee van de innovaties die uw richting uitkomen.

1. Een nieuwe Office-app

Kantoorwerkers zijn wellicht al vertrouwd met de mobiele apps van de bekende Office-toepassingen Word, Excel en Powerpoint. Dat hele pakket zal u kunnen downloaden met één Office-app (iOS en Android), die enkele handige functionaliteiten toegankelijk maakt via het ‘Actions’-menu. Je kan bijvoorbeeld beelden omzetten naar tekst, pdf-bestanden maken en handtekenen, QR-codes scannen of bestanden delen met andere toestellen.

2. Office 365 leert bij

De cloudsoftware Office 365 krijgt ook een scheutje AI toegediend. Microsoft toonde enkele maanden geleden al de nieuwe functie ‘Ideas in Word’, een soort spellchecker in de Word-tekstverwerker die suggesties doet om de grammatica en de stijl van uw tekst te verbeteren. Die functie wordt nu commercieel uitgerold.

Een film in glas

Zal het digitale erfgoed van de mensheid de komende millennia opgeslagen worden in glas? Dat is in elk geval waar Microsoft op speculeert. Het bedrijf maakte op zijn Ignite-conferentie bekend dat het de volledige film ‘Superman’ uit 1978 heeft kunnen opslaan op een stukje kwartsglas van 7,5 bij 7,5 centimeter en 2 millimeter dik.

Het is de eerste geslaagde test van ‘Project Silica’, een project dat lasertechnologie en AI gebruikt om data op te slaan in kwartsglas. Dat materiaal biedt heel veel voordelen voor langdurige opslag van digitale gegevens. Het is vrij sterk en bestand tegen allerlei degradatieprocessen onder invloed van hitte, magnetisme, straling of andere factoren. Je hoeft het ook niet op te slaan in speciaal gekoelde of onstofte ruimtes.

 

Ook het rekenprogramma Excel wordt slimmer. U kunt het voortaan een vraag stellen over de data in uw rekenblad, waarop het programma suggesties doet om uw vraag te beantwoorden. Dat kan een hoop gedoe besparen om de juiste formules te vinden. De functie is voorlopig alleen beschikbaar voor het testpubliek van het Office Insiders-programma.

Tegen eind dit jaar rolt Microsoft ook een functie uit waarmee u een reeks acties die u op een werkblad uitvoert, kunt bewaren in een ‘script’. Dat script kunt u dan gebruiken als u op een reeks gegevens dezelfde bewerkingen wilt toepassen, of u kunt het delen met collega’s.

3. Outlook leest uw mails

‘Play My Emails’ is een nieuwe voorleesfunctie in het mailprogramma Outlook. Handig om tijdens een autorit of een fietstochtje op de hoogte te blijven van uw laatste berichten. Er zijn ook een pak nieuwe agendahulpjes op komst, zoals ‘Meeting Insights’, dat e-mails en bestanden suggereert die mogelijk van pas komen op uw volgende vergadering.

4. Nieuwe Edge-browser

Er is een nieuwe versie op komst van de browser Edge. Die zou rond midden januari rijp zijn voor de lancering. Het logo van de nieuwe browser zal veel minder lijken op dat van zijn voorganger Explorer, en veel meer op dat van Google Chrome. Niet onlogisch, want de nieuwe Edge is gebouwd op de openbronsoftware Chromium die ook Google Chrome aandrijft. Microsoft hoopt zo het beste van twee werelden te combineren: de snelheid van Chrome en de typische functionaliteit van Microsoft.

5. Bing voor business

Bing, de internetzoekmachine van Microsoft, heeft nooit echt potten kunnen breken in de concurrentiestrijd met Google. Misschien heeft het bedrijf meer succes met Microsoft Search, eigenlijk een soort intranetversie van Bing die werknemers kunnen gebruiken om nuttige informatie in hun eigen bedrijf op het spoor te komen. U zult kunnen zoeken op trefwoorden, maar ook complete vragen stellen zoals ‘Heb ik recht op een fietsvergoeding?’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud