Microsoft pakt uit met het 'Teams van de toekomst'

Microsoft mikt op een combinatie van de fysieke werkelijkheid met virtuele presentie. ©rv

Mirosoft pakt uit met software die het makkelijker en minder duur moeten maken om samen te werken in een gemengde realiteit van hologrammen en fysieke werkelijkheid. Daarbij kunnen ook toestellen van andere makers dan Microsoft worden gebruikt.

De nieuwe software heet Mesh en moet het mogelijk maken samen te werken en te spelen ook al gebruiken de deelnemers verschillende toestellen. Die toestellen kunnen gaan van de HoloLens van Microsoft (3.500 euro) tot een Oculus Quest 2 van Facebook (349 euro).

Mesh is ook bruikbaar voor gewone smartphones en computers en geeft daarop een tweedimensionaal beeld te zien. Gebruikers kunnen dezelfde hologrammen zien waarbij events zoals concerten of meetings mogelijk worden, waar sommigen fysiek aanwezig zijn en andere 'holoporteren' vanuit hun woning.

Satya Nadella, de CEO van Microsoft, vergelijkt de investeringen met die in cloudcomputing tien jaar geleden.

Introducing Microsoft Mesh

Satya Nadella, de CEO van Microsoft, vergelijkt de investeringen in deze technologie met die van tien jaar geleden, toen Microsoft zich voluit op cloudcomputing stortte.

Alex Kipman, een expert van Microsoft, demonstreerde het nieuwe product via zijn 3D-avatar bestaande uit een torso, bebaard hoofd en vrij zwevende handen. Hij gebruikte zowel een HoloLens als de Reverb headset van HP. Een school kwallen, een haai en twee planeten zweefden door de ruimte, allemaal hologrammen die heen en weer konden worden gepasseerd, vergroot of verkleind en onderzocht. Mesh gebruikt 'spatiale audio' waarbij wordt rekening gehouden met de locatie van de deelnemers. Het is dus mogelijk te fluisteren tegen een hologramavatar die naast jou zit.

Teams

Mesh is gebouwd op basis van de Azure Cloud van Microsoft, data en artificiële intelligentie (AI). Het is nu beschikbaar in preview. Ook kan een Mesh-versie worden gevraagd van de app AltspaceVR, waarbij bedrijfsvergaderingen worden mogelijk gemaakt met beveiligde toegang. Microsoft gaat in de loop van dit jaar nog meer faciliteiten toevoegen. Mogelijk ontwikkelt Microsoft Teams, een app voor klassieke videoconferenties, tot een app die het mogelijk maakt virtueel dezelfde locatie te delen met collega's die fysiek van elders deelnemen.

Microsoft denkt dat het voor ontwikkelaars aantrekkelijker is AR- en VR-applicaties te ontwikkelen die werken op veel soorten toestellen dan beperkt te blijven tot één ecosysteem.

Hanai World, een nieuw bedrijf van medestichter Guy Laliberté van Cirque du Soleil, wil Mesh gebruiken. OceanX, een project voor het wetenschappelijk oceaanonderzoek van Ray Dalio, wil met de technologie wetenschappers laten samenwerken vanop verschillende locaties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud