Microsoft pompt 1 miljard dollar in AI-labo

Microsoft-CEO Satya Nadella. ©AFP

Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft kondigde maandag een investering van een miljard dollar in OpenAI aan.

Dat onderzoekslab zag in 2015 het levenslicht, mede met hulp van serieel ondernemer en Tesla-CEO Elon Musk.

OpenAI had eerst een zuivere non-profit-status. Een team van toponderzoekers kreeg er de ruimte om onderzoek te doen naar artificiële intelligentie, het idee dat computers ooit de menselijke intelligentie zullen benaderen. Ze deelden de resultaten van hun onderzoek, om zo AI op het rechte pad te houden. Een van de onderzoekers was de Belg Pieter Abbeel.

Maar OpenAI veranderde begin dit jaar het geweer van schouder. Het bedrijf kreeg ook een commerciële tak, om zo extra investeerders aan te trekken. Microsoft haakt daar nu op in. Het bedrijf wordt de officiële leverancier van cloudtechnologie. De 'cloud' is een online omgeving waar bedrijven kunnen terugvallen op de nodige rekenkracht.

Flexibel

In ruil gaat OpenAI een deel van de technologie die het ontwikkelt in licentie geven aan Microsoft, om verder te commercialiseren. Het is nog niet duidelijk welke technologie dat zou kunnen zijn en hoe dat dat geregeld gaat worden.

Het einddoel van OpenAI is een 'algemene artificiële intelligentie'. In die fase is een algoritme even 'flexibel' in zijn denken als een mens. Veel algoritmen zijn nu nog getraind voor een enkele taak. Een algemene artificiële intelligentie kan gemakkelijk switchen van de ene naar de andere taak.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud