Advertentie

Microsoft scoort in pandemie hattrick

©Microsoft

De pandemie zet de turbo op de drie afdelingen van de softwareus. En niet slechts even: 'Flexibel werken is een blijvertje', zegt CEO Satya Nadella.

Zeggen dat big tech een goede pandemie beleeft, is stilaan een understatement van jewelste. Het jongste kwartaalrapport van Microsoft was een schoolvoorbeeld.

De kerncijfers op een drafje: 's werelds grootste softwarehuis draaide met 43,1 miljard dollar 17 procent meer omzet dan een jaar eerder. Een sterke groei die lager op de resultatenrekening een hefboom zette: de nettowinst schoot een derde hoger naar 15,5 miljard dollar of 2,03 dollar per aandeel.

We tellen nu 117 organisaties die minstens 100.000 mensen op Teams hebben
Satya Nadella
Microsoft-CEO

In één kwartaal genereerde Microsoft 12,5 miljard cash, een stijging met 17 procent. Met 132 miljard cash en beleggingen op de bank heeft verder oppotten weinig zin. Het gros vloeit naar de aandeelhouders: 10 miljard, via dividenden en (bulk)inkopen van eigen aandelen. Die laatste reduceren gestaag het aantal 'hongerige mondjes' en vormen zo eigenlijk een uitgesteld hoger dividend in de toekomst.

Opvallend: de drie afdelingen van Microsoft draaiden op volle toeren. Met - u raadt het - de pandemie als rode draad.

Eén: de afdeling 'Productivity & Business Processes (PBP)' (+13%), vooral softwarepakketten als Office en thuiswerktools als Teams en Skype. Dankzij het leger thuiswerkers boomt de vraag naar Office365, de abonnementsformule van het kantoorpakket dat al decennia de ruggengraat van de groep vormt. Office365 strikte in het vorig kwartaal 47,5 miljoen nieuwe abonnees.

Azure

Twee: 'Intelligent Cloud' (+23%). Daar is de hoeksteen Azure, de clouddienst van Microsoft waarbij bedrijven à la carte rekenkracht en opslagruimte bestellen. Ook daar heeft de pandemie de turbo op de vraag gezet. Azure liet 50 procent groei optekenen.

Drie: 'More Personal Computing' (+14%). Dat is wat oneerbiedig de restcategorie te noemen, die vooral besturingssysteem Windows en spelconsoles omvat. Dankzij de lancering van de nieuwe Xbox-console X/S stegen de globale verkopen uit gaming - ook een razend populaire lockdownbezigheid - met 53 procent.

Dé verrassing was evenwel de 'krasse knar' Windows, die 1 procent groei scoorde. En dat ondanks een moeilijke vergelijkingsbasis, omdat er een jaar geleden een tijdelijke boost was door het uitdoven van de steun voor Windows 7.

De reden is dezelfde als bij het verrassend sterke kwartaal van Intel: een boomende laptopverkoop. Steeds meer gezinnen beseffen dat ze ook na de pandemie vaak van thuis uit zullen werken. En dus krijgt die home office naast een frisse lik verf (zie: Akzo) ook een verse, krachtiger computer. Kortom: het 'Wintel-duopolie' uit de jaren 90 lijkt even terug van weggeweest.

CEO Satya Nadella voorspelt ook voor het lopend kwartaal een groei van ongeveer 17 procent. 'Flexibel werken is een blijvertje', klonk het tijdens de conferencecall met analisten. 'Teams heeft nu dagelijks bijna 60 miljoen gebruikers op mobiele apparaten. En intussen tellen we 117 organisaties die minstens 100.000 gebruikers op Teams hebben.'

Dat de pandemie een turbo gezet heeft op Microsoft, dé grote overlever van big tech die zich steeds weer opnieuw weet uit te vinden, is intussen het slechtst bewaarde geheim van Wall Street. Het aandeel sloot dinsdag vóór de publicatie van de cijfers op een record. Idem voor de beurswaarde: 1.750 miljard dollar (zie grafiek). Dat is bijna drie keer de 'dotcompiek' in 2000.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud