Advertentie

‘Miljarden euro's crimineel geld in cryptomunten'

©BELGAIMAGE

Zowat vier procent van het criminele geld wordt witgewassen via cryptomunten. Dat zegt Rob Wainwright van de Europese politieorganisatie Europol.

Wainwright schat dat 3 à 4 procent van de 100 miljard pond (112 miljard euro) crimineel geld in Europa wordt witgewassen via cryptomunten. ‘Dit fenomeen groeit snel en verontrust ons erg’, zegt hij vanavond in een uitzending van het BBC-nieuwsprogramma Panorama.

Cryptomunten zijn digitale munten die niet worden uitgegeven door overheden, maar die wel aanvaard worden door een ruime groep internetgebruikers. De bekendste cryptomunt is de bitcoin, maar er zijn er nog honderden andere.

Het anonieme karakter en de vlotte online verhandelbaarheid van veel cryptomunten werkt als een magneet op crimineel geld. Europol ontdekte dat grote bedragen worden witgewassen door ze op te delen in kleinere hoeveelheden geld, die door medewerkers (de zogenaamde muilezels of mules) worden omgewisseld in cryptomunten, en vervolgens weer in harde cash. Dat maakt het voor de politie heel moeilijk om de origine van het geld op te sporen.

Wainwright roept de bedrijven die de bitcoinhandel mogelijk maken, zoals online wisselplatformen, op om mee te werken in de strijd tegen witwasgeld.

Bitcoin weer richting 9.000 dollar

De koers van de bitcoin bleef zich maandag herstellen na de inzinking van de voorbije weken.

Volgens prijsinformatie van Bloomberg haalde de bitcoin vanochtend een koers van ruim 8.700 dollar. Op 6 februari was dat nog minder dan 6.000 dollar.

De virtuele munt haalde begin dit jaar nog topkoersen van 16.000 à 17.000 dollar, maar verloor daarna snel terrein na waarschuwingen van een zeepbel en toenemende signalen van overheden dat ze de handel in cryptomunten meer willen reguleren.

Vandaag nog vaardigde de centrale bank van Thailand een verbod uit voor banken en financiële instellingen om te handelen met cryptomunten. De Thaise centrale bank zegt bezorgd te zijn over mogelijk verkeerd gebruik van de munten, zoals witwassen of financiering van terrorisme.

De digitale munten zijn in veel Aziatische landen erg geliefd, maar het wantrouwen neemt er ook toe. China wil stevig ingrijpen tegen cryptomunten, andere landen zoals Japan stellen zich terughoudender op en proberen eerder om de handel te reguleren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud