Mini-iPhone krijgt vorm

Apple-topman Tim Cook lijkt door te zetten met zijn strategie van goedkopere toestellen. (foto: AFP) ©AFP

Verse geruchten over de 'iPhone Mini'. Volgens een bron van The Wall Street Journal kan een goedkopere versie van Apples smartphonehit dit jaar op de markt komen. De iPhone is Apples belangrijkste product, goed voor bijna de helft van de omzet.

De miniversie zou op de standaardversie lijken, al zal de aluminium body (omhulsel) mogelijk worden vervangen door goedkoper polycarbonaat plastic. Veel andere delen zouden dan weer hetzelfde blijven of worden gerecycleerd uit oudere modellen van de iPhone, luidt het.

De plannen voor een goedkoper toestel gaan al jaren mee in Cupertino. Maar dat ze nu meer vorm krijgen, is te wijten aan de concurrentie. Samsung en Google – met zijn mobiel besturingssysteem Android – palmen almaar meer aandeel van de markt in. In het derde kwartaal van 2012 had Apple een marktaandeel van 14,6 procent, een flinke terugval sinds de piek van 23 procent eind 2011, begin 2012. In dezelfde periode schoot Samsungs deel van de markt van 8,8 tot 31,3 procent.

In oktober lanceerde Apple nog de mini-iPad. Ook daar lag de stevig oprukkende concurrentie – met goedkopere toestellen – aan de basis van de beslissing om een goedkopere versie te lanceren.

Sommige analisten vrezen dat de nieuwe 'mini-strategie' aan de marges zal knagen. Andere weerleggen dat: ‘Een goedkoper toestel hoeft niet per se ten koste te gaan van de winstmarge als Apple erin slaagt kopers aan te trekken die de standaardversie toch niet zouden hebben gekocht.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud