Nog nooit zoveel ICT'ers te kort

Tekort aan ICT'ers vormt de grootste bedreiging voor Proximus, stelt CEO Dominique Leroy. ©Photo News

Digitalisering en hoogconjunctuur doet vraag naar digitale experts pieken

De Belgische economie heeft dit jaar 16.000 extra digitale experts nodig. Dat waren er nog nooit zoveel en dubbel zoveel als tien jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van Agoria, de sectofederatie van de technologische industrie. Proximus, maar ook niet-technologiebedrijven, zoals in de voedingssector en de haven, trekken aan de alarmbel.

De 16.000 openstaande ICT-jobs beslaan het hele palet aan profielen: Belgische bedrijven zijn onder meer op zoek naar 4.400 IT-consultants, 2.400 systeemontwikkelaars, 1.600 project managers, 1.200 verkopers en 1.200 medewerkers voor IT-helpdesks nodig. In totaal telt België vandaag 200.000 ICT’ers, en dat aantal groeit jaarlijks met vier procent.

Blockchain

In de pure techbedrijven alleen al zijn er 8.000 digitale experts te kort. In deze cijfers zijn de openstaande jobs voor andere technische profielen, zoals ingenieurs, monteurs en onderhoudstechnici niet eens meegerekend. Daar gaat het, voor de Agoria-bedrijven alleen al, om nog eens 15.000 vacatures.

Het tekort aan digitale specialisten is de grootste bedreiging voor ons bedrijf. De scholen leveren te weinig digitale profielen af.
dominique leroy
CEO proximus

Volgens Patrick Slaets, hoofd data-analyse bij Agoria, zijn behalve de goed draaiende economie toch vooral de digitalisering en robotisering de oorzaak van de piekende schaarste aan IT’ers. ‘In 2005 en 2006 was de conjunctuur nog beter dan vandaag en toen waren er ‘maar’ 10.000 ICT-vacatures’, vergelijkt hij. ‘Vandaag is zowat elke sector doordrongen van technologie - denk aan blockchain, artificiële intelligentie, internet of things - en is er een duidelijke versnelling voelbaar.’

Proximus

Meer en meer vormt het nijpend tekort een rem op de groei van bedrijven. Proximus-topvrouw Dominique Leroy noemde tijdens de algemene vergadering van de telecomgroep het tekort aan digitale profielen om de honderden vacatures in te vullen, de grootste bedreiging. ‘Proximus transformeert van een telecombedrijf naar een leverancier van digitale diensten. Dat vereist digitale vaardigheden. De scholen leveren te weinig van die profielen af.’

Gisteren bleek dat ook havenbedrijven worstelen met een pak openstaande jobs. En ook de Belgische voedingsbedrijven slaakten eerder deze week een alarmkreet. Dagelijks maken ze gemiddeld 1500 vacatures bekend, waarvan steeds meer voor technisch geschoolde medewerkers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud