Advertentie

Nokia's Lumia scoort onvoldoende

Stephen Elop, CEO van Nokia, presenteerde vorige week de nieuwe Lumia 1020. (foto reuters) ©REUTERS

De kwartaalresultaten van de Finse telefoonbouwer Nokia blijven achter bij de verwachtingen. Nokia verkocht een pak meer Lumia's, het jongste type smartphone, maar nog altijd niet zo veel als verhoopt, en niet genoeg om de concurrentie pijn te doen.

Nokia's resultaten over het tweede kwartaal zijn lager uitgekomen dan analisten hadden verwacht: de omzet ging 24 procent lager en strandde op 5,7 miljard euro, waar op 6,4 miljard was gerekend. Een positief punt is dat het verlies 'beperkt' bleef tot 227 miljoen euro, waar dat vorig jaar nog 1,4 miljard was en waar analisten nog rekenden met een kleine 260 miljoen euro verlies.

Nokia kan de consument er nog altijd niet voldoende toe bewegen Samsung of Apple voorbij te lopen en voor een van zijn smartphones te kiezen. De Finnen konden 7,4 miljoen exemplaren van de nieuwe Lumia-smartphone verkopen, of 32 procent meer dan in het eerste kwartaal, en boven de eigen voorzichtige verwachtingen van Nokia, maar analisten hoopten op 7,8 of zelfs 8,1 miljoen.

In totaal lag het volume aan smartphoneverkopen 27 procent lager dan vorig jaar: nog 53,7 miljoen, waar was gehoopt op 56,2 miljoen. Volgens het marktanalysebureau IDC heeft Nokia nog een marktaandeel van 3 procent over: een schim van de marktdominantie met meer dan 50 procent die Nokia ooit tentoonspreidde. Zelfs in thuisland Finland bleef Nokia niet van de vernedering gespaard en heeft Samsung de 'eigen' telefoons voorbijgestoken.

Over de voorbije negen kwartelen is het verlies nu opgelopen tot meer dan 5 miljard euro, rekent Bloomberg voor.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud