Nokia springt over erg lage lat

De Nokia Store in Helsinki belooft iets ongelooflijks in september.

Nokia heeft er een redelijk dramatisch tweede kwartaal opzitten. Maar op bepaalde punten was het minder dramatisch dan waar de markt zich op had voorbereid. Het aandeel veert sterk op na de publicatie van het kwartaalrapport.

De Finse fabrikant van mobiele telefoons zit al langer in een bijzonder lastig parket. Het bedrijf was ooit de onbetwiste leider in mobiele telefoons, maar miste de trein van de uiterst rendabele smartphones compleet. Nokia wordt op dat gebied overklast door Apple en Samsung.

Die evolutie weerspiegelt zich in de resultaten van het bedrijf. De omzet viel in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar 19 procent terug tot 7,5 miljard euro. Maar analisten hadden nog erger gevreesd. De consensus lag op een omzet van zo'n 7,3 miljard euro.

Daar tegenover staat wel dat het verlies van de voormalige leider in mobiele telefoons groter uitkwam dan verwacht. Analisten dachten aan 0,17 euro per aandeel, maar Nokia rapporteerde een verlies van 0,38 euro per aandeel.

De cashberg kwam met 4,2 miljard euro boven de verwachtingen (3,7 miljard euro) uit. Dat is minder dan vorig jaar, door de uitkering van een brutodividend van 0,20 euro per aandeel. Maar met het dividend eruit gefilterd, dikte de cashberg wel aan, merkt Nokia op. Dit dankzij de vooruitbetaling op enkele licenties.

Smartphones

'Nokia werkt hard om deze transitieperiode door te komen', zegt CEO Stephen Elop in het persbericht. 'Het tweede kwartaal was moeilijk, maar onze werknemers tonen hun vastberadenheid.'

Hét product dat betere tijden moet inluiden bij Nokia is en blijft de smartphone. Maar net daar blijft het bedrijf het erg moeilijk hebben. Er werden in totaal 10,2 miljoen smartphones verkocht in het tweede kwartaal, 14 procent minder dan een jaar eerder. Van 'vlaggenschip' Lumia werden er 4 miljoen exemplaren verkocht. Slechts 600.000 daarvan vonden een afnemer in de levensbelangrijke Amerikaanse markt.

Ter vergelijking: analisten schatten dat Apple in het tweede kwartaal 30 miljoen smartphones verkocht. Bij Samsung zou dat cijfer rond de 50 miljoen moeten liggen. Nokia zal dus een sterk beentje bij moeten zetten om marktaandeel te kunnen veroveren.

Voor het derde kwartaal verwacht Nokia nog geen beterschap.

Aandeel

Dat enkele lijntjes in de resultatenrekening beter uitvielen dan verwacht, zorgt wel voor een opgeluchte reactie op de beurs. Kort na publicatie van het kwartaalrapport veert Nokia sterk op. Volgens analisten was de markt zo pessimistisch gestemd, dat het slechte nieuws al ruimschoots in de koers verwerkt zat.

Hoe pessimistisch de markt gestemd was, is zichtbaar in het percentage uitgeleende aandelen van Nokia. 13,7 procent van het aandelenkapitaal is momenteel uitgeleend. Dat impliceert dat er massaal geshort wordt op het aandeel. Elke verrassing in goede zin, kan dus snel voor een koersopstoot zorgen, als shorters hun positie afdekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud