opmerkelijk

Onderzoekers laten u voelen in virtuele realiteit

In de Spielberg-film 'Ready Player One' was ook een VR-handschoen te zien die aanrakingen kon overbrengen. ©Warner Bros

Virtuele objecten zien en luisteren kan vandaag al met een VR-headset. Amerikaanse onderzoekers hebben nu een ‘haptische huid’ ontwikkeld waarmee we ook virtueel kunnen voelen.

Het ‘epidermische VR-systeem’, zoals de onderzoekers van Northwestern University de technologie noemen, is een dun, flexibel laagje kunststof met geïntegreerde elektronica. Zogenaamde actuatoren die in de stof ingewerkt zitten, kunnen subtiele trillingen doorgeven aan de huid, waardoor het gevoel van aanraking gesimuleerd wordt. De ‘virtuele huid’ wordt draadloos van energie voorzien. Het onderzoek werd gepubliceerd in Nature.

Uitvinder John Rogers over zijn 'VR-huid'

De technologie kan als basis dienen om handschoenen of andere attributen te maken waarmee we virtuele objecten ook echt kunnen voelen. Onderzoeker John Rogers denkt in de eerste plaats aan toepassingen rond revalidatie en nieuwe haptische interfaces om met computers te communiceren. ‘Maar ook in gaming en entertainment zien we heel wat opwindende mogelijkheden’ klinkt het. Rogers sluit niet uit dat er op termijn een compleet pak met ingewerkte sensoren kan worden ontwikkeld.

In combinatie met robotica zou de technologie ook kunnen helpen om mensen met kunstledematen opnieuw een zeker gevoel te geven. Dan zou de haptische huid’ weliswaar verbonden moeten worden met het zenuwstelsel en het brein. Ook in die ‘breininterfaces’ zijn onderzoekers vorderingen aan het maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud