Ook Belgische bedrijven slachtoffer van hacking Microsoft

De Microsoft Exchange-software is populair onder bedrijven voor onder meer e-mailsystemen. ©REUTERS

Het Centrum voor Cybersecurity België waarschuwt bedrijven die gebruikmaken van Microsoft Exchange Servers. Bij meerdere computerservers van bedrijven, organisaties en overheidsdiensten wereldwijd zijn sinds januari hackers binnengedrongen. Drie Belgische bedrijven zijn getroffen.

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) waarschuwt voor een Chinees computervirus in het e-mailsysteem Microsoft Exchange. Vorige week zei Microsoft dat hackers kunnen inbreken in zijn mailsysteem via veiligheidslekken van de Exchange-software. Hackers kunnen via zo'n lek malware of gijzelsoftware installeren om langetermijntoegang te krijgen. Die kwaadaardige software blokkeert de gegevens op een netwerk en vraagt geld van de gebruiker om de computer te 'bevrijden'.

Het virus zou volgens de Amerikaanse technologiereus gemaakt zijn door Hafnium, een collectief gelinkt aan de Chinese overheid. Wereldwijd zijn zo'n 30.000 bedrijven getroffen. Ook Belgische organisaties maken gebruik van dit product en zijn mogelijk slachtoffer, zegt het CCB. Volgens de instantie hebben drie bedrijven in ons land melding gemaakt van zo'n cyberaanval. Microsoft heeft de volledige lijst, maar geeft die niet vrij.

30.000
slachtoffers
Wereldwijd zijn zo'n 30.000 bedrijven getroffen door het lek bij Microsoft. In België deden drie bedrijven ene melding bij het Centrum voor Cybersecurity.

Europese bankenautoriteit

Microsoft heeft software-updates vrijgegeven om de gaten in het e-mailsysteem te dichten. Het softwarebedrijf riep zijn klanten op die te installeren. Het CCB vraagt bedrijven en gebruikers met aandrang prioriteit te geven aan het installeren van updates op de externe Exchange-servers. 'Alle betrokken Exchange-servers moeten worden bijgewerkt met de hoogste prioriteit', klinkt het. Ook vraagt het mogelijke slachtoffers de cyberaanval te melden.

Alle betrokken Exchange-servers moeten worden bijgewerkt met de hoogste prioriteit.
Centrum voor Cybersecurity België

Aanvankelijk was sprake van aanvallen op Amerikaanse bedrijven en instellingen, maar mogelijk zijn er wereldwijd slachtoffers. Een van hen is de Europese bankenautoriteit (EBA), die haar e-mailsysteem een tijd offline haalde na de cyberaanval. De impact op de EBA bleef 'beperkt', luidde het dinsdag. 'De vertrouwelijkheid van de systemen en de gegevens raakten niet gecompromitteerd.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud