Opnieuw 126 jobs weg bij Philips

Philips Kontich is het lokale hoofdkwartier voor led-verlichting.

Bij Philips in Kontich moeten 65 van de 323 jobs verdwijnen. Dat verneemt De Tijd in vakbondskringen. In Wommelgem sneuvelen dan weer 20 banen. En in Brussel moeten in de loop van volgend jaar 41 banen verdwijnen.

Philips Kontich is ook nog bekend als het overgenomen verlichtingsbedrijf Massive en is het wereldwijde hoofdkwartier van Philips Consumer Luminaires, zoals led-verlichting. De werknemers maken er armaturen.

Philips kocht Massive in 2007 van de private-equityreus CVC Capital Partners, dat het in 2002 had gekocht van de oprichters, de familie De Jaeck.

In de fabriek werken 323 mensen. Daar moeten nu 65 jobs weg. Het gaat om 52 bedienden en 13 arbeiders.

Ook in Wommelgem, waar de magazijnen gevestigd zijn, gaan 20 banen verloren (19 arbeiders en één bediende). De concessie is er verlopen en de magazijnen verhuizen naar Eindhoven, weet het persagentschap Belga.

Het bedrijf communiceerde in eerste instantie enkel over Kontich en Wommelgem, maar vakbondssecretaris Guy Vertommen maakte de media erop attent dat ook in Brussel 41 jobs sneuvelen. Het gaat om staffuncties.

De vakbonden zijn verrast over het grote aantal ontslagen. Ter info: deze sanering heeft niets te maken met de recente sanering in de verlichtingsfabriek Turnhout. Daar werd het plan aangekondigd om 354 banen te schrappen.

Volgens de bonden is er tijdens een bijzondere ondernemingsraad gezegd dat het een 'rationalisatie' is en dat er gestreefd wordt naar een 'optimaal aantal producten' (lees: minder verschillende). Details ontbreken nog. 

De onderhandelingen in het kader van de wet-Renault starten vrijdag. Volgens LBC-secretaris Peggy Schuermans zijn er bij Philips heel wat middelen voorhanden en willen de bonden het onderste uit de kan halen. 'Zeker voor de arbeiders zullen we onder meer het systeem van de werkloosheidsvergoeding met bedrijfstoeslag (brugpensioen) bekijken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud