Overnames drukken winst IRIS

IRIS-topman Pierre De Mueleneaere - Foto Photo News ©Photo News

De Waalse specialist in optische software en documentbeheer IRIS verkocht vorig jaar minder hardware, maar  wist zijn winst te handhaven door meer software en diensten te verkopen. Dat verklaarde IRIS in een onverwachte trading update met ‘voorlopige’ cijfers over 2012. IRIS gaf de update in de aanloop naar een belangrijk event volgende week, waar het enkele nieuwe producten en diensten voorstelt.

Op een omzet van 100 miljoen euro (-18%) groeide de brutowinst lichtjes tot een record van 61,4 miljoen. De bedrijfscashflow steeg 4,1 procent tot 7,5 miljoen. De bedrijfswinst zakte echter 7,8 procent tot 4,7 miljoen euro, vooral wegens eenmalige kosten die te maken hebben met het overnamebod van Canon waarvoor de Europese autoriteiten nog groen licht moeten geven. 

Canon is bereid 44,50 euro per aandeel te betalen, of zowat 70 miljoen voor het hele bedrijf. De Japanse multinational zei twee weken nog dat het overnamedossier bij Europa is ingediend. Een antwoord wordt begin maart verwacht. Noorwegen, waar beide bedrijven ook actief zijn, keude de overname al goed.

Voor 2013 voorziet IRIS forse investeringen in de internationale expansie. De bedrijfswinst zou ondanks de economische onzekerheden lichtjes moeten groeien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud