Roland Legrand

Deze tekst is geschreven in een parallel internet.

Ik schrijf deze tekst met de tekstverwerkerapp Graphite Docs. Die ziet er heerlijk strak en minimalistisch uit. Heeft een autosave zodat je je tekst nooit kan verliezen, je kan er foto en video in verwerken en je kan de tekst delen met anderen. Het keurige design is mooi meegenomen, maar eigenlijk is het de aanhangers van Graphite om iets anders te doen: de teksten zijn versleuteld.

De tekst blijft bewaard op je computer en ergens - waar je zelf wil - in de cloud. De sleutel die nodig is om je tekst te kunnen lezen, bevindt zich enkel op je computer. Zelfs als je de tekst bij Google zou back-uppen, kan Google daar niets mee doen, mocht het dat al willen, dankzij de versleuteling.

DApps

Toegang tot de Graphite app kreeg ik via een speciale browser van de start-up Blockstack. Dat bedrijfje wil een platform aanbieden voor ‘gedecentraliseerde internetapps’, ook DApps genoemd. De software van Blockstack helpt de virtuele sleutels te maken en weg te bergen.

Iedereen klaagt over de almacht van Google en Facebook, maar van een boycot is niets te merken.

Ryan Shea, de medeoprichter van Blockstack, wil terug naar het ethos van de begindagen van het web: een open platform waar iedereen vrijuit kan communiceren zonder de toestemming te moeten krijgen van grote internetbedrijven. Als je Blockstack downloadt, krijg je alles wat nodig is om je te connecteren met dat nieuwe platform, een soort parallel internet dat de fouten van het oude internet moet rechtzetten.

Het nieuwe internet beschermt je tegen hackers, spionnen en advertentieverkopers zoals Google en Facebook, die je overal willen volgen. De bescherming komt niet van een derde partij, maar van het slimme gebruik van wiskunde en cryptografie. Je maakt één account aan en daarmee kan je al die apps van het nieuwe net gebruiken zonder gesukkel met paswoorden en gebruikersnamen.

Een app is niet meer de eigenaar van je data, je bent zelf eigenaar van die data en apps moeten concurreren om een deel van die data te gebruiken. De gebruiker staat centraal.

Blockchain

Blockstack maakt gebruik van blockchain, de technologie achter de bitcoin. Maar dat gebruik houdt het beperkt, omdat blockchain ook zijn problemen heeft, zoals een gebrek aan capaciteit. Muneeb Ali, de andere oprichter van Blockstack, en zijn medestanders zijn experts in ‘gedistribueerde netwerken’. De architectuur van hun systeem moet in staat zijn een voortdurende uitbreiding van apps en gebruikers op te vangen.

Muneeb Ali over 'The Next Wave of Computing'.

Blockstack wil ook tokens uitgeven die ontwikkelaars van apps en gebruikers moeten stimuleren het platform zo veel mogelijk te gebruiken. Het gaf alvast tokens uit voor de grote investeerders en haalde eind 2017 52,8 miljoen dollar op bij bekende durfkapitalisten als Union Square Ventures en Winklevoss Capital.

In dat parallelle internet zijn nog niet erg veel apps klaar voor gebruik: Graphite (tekstverwerking, spreadsheets, mail en contactenboek), een eenvoudige to-doapp, een podcastspeler en portefeuilleapps voor cryptomunten. ‘Under construction’ zijn apps voor het delen van woningen, het bijhouden van gezondheidsgegevens en software voor ‘gedecentraliseerd bloggen’.

Maar ligt de gewone internetgebruiker wakker van DApps? Klagen over de almacht van de grote internetbedrijven is bin ton geworden, maar er is geen massale boycot.

Misschien is het gedecentraliseerde internet een oplossing voor een probleem dat voor velen niet echt bestaat? Net zoals met andere blockchaintoepassingen zou het mij niet verbazen mocht Blockstack uiteindelijk vooral succes hebben bij de grote internetbedrijven waar het bedrijfje nu zo kritisch over is. Microsoft toonde zich alvast heel geïnteresseerd.

Lees verder

Tijd Connect