Advertentie
Advertentie

Pensioenregels vreten boekwaarde Agfa aan

©BELGA

Onder invloed van nieuwe boekhoudregels moet Agfa-Gevaert zijn forse pensioenverplichtingen, het equivalent van meer dan vier keer de beurskapitalisatie, anders en strenger boeken. Het eigen vermogen krijgt een zware klap.

De aanpassingen zijn niet onbelangrijk voor een bedrijf waar de zware schuldenlast een grote rem zet op de groei en op een mogelijke overname van (delen van) het bedrijf.

Financieel directeur Kris Hoornaert deed woensdag de wijzigingen uit de doeken in een conferencecall voor analisten en pers. Hoewel die laatsten danig afgeschrikt werden met Hoornaerts openingszin: 'This is a rather technical update.'

De voornaamste conclusie van de gewijzigde boekhoudregels is dat ze geen invloed zullen hebben op de pensioenbetalingen van Agfa, de operationele kasstromen in het bedrijf of het respecteren van de bankconvenanten.

Maar de balans van het bedrijf zal, zeker in 2013, minder stevig ogen. Een beknopte samenvatting hoe dat komt:

- Agfa mag niet langer de 'corridormethode' gebruiken voor het boeken van zijn pensioenen. Daarbij werden de lasten van de pensioenverplichtingen gespreid over verschillende boekjaren. Voortaan moet het bedrijf zijn verplichtingen onmiddellijk in de balans opnemen.

- Omdat de nieuwe regels nu van start gaan, moet Agfa in 2013 alle vorige uitgestelde verplichtingen in één keer doorrekenen in zijn balans. Daardoor zal het eigen vermogen van de groep volgens schattingen van het management dalen van 978 naar 211 miljoen euro of 1,23 euro per aandeel. Bijgevolg noteert het aandeel bij een koers van 1,49 euro in één trek niet meer tegen minder dan 0,3 keer de boekwaarde maar wel tegen 1,2 keer de boekwaarde.

- Ter info: de totale pensioenverplichtingen van de groep bedragen 1,17 miljard euro. Die worden jaarlijks aangepast in functie van de geldende rentevoeten. Als de rente stijgt, dalen de pensioenverplichtingen, en zal het eigen vermogen van de groep automatisch stijgen.

In ruil zal de winst- en verliesrekening vanaf 2013 wel rooskleuriger ogen.

- Zo zullen de pensioenkosten dalen van 92 miljoen euro in 2012 naar 60 miljoen in 2013. Van die 60 miljoen wordt 19 miljoen in ebit (bedrijfsresultaat) genomen. De rest kunnen beleggers terugvinden bij de niet-operationele resultaten.

- Het positieve verschil van 32 miljoen euro in de P&L van het bedrijf komt omdat er via IAS19R geen overgedragen pensioenverplichtingen meer bekostigd moeten worden.

Voor de eigenlijke gelduitstroom bij Agfa-Gevaert naar de pensioenen maakt de nieuwe regeling niets uit. Die blijft schommelen op om en bij 90 miljoen euro. Daarvan gaat 75 miljoen naar de gepensioneerden uit de VS, het VK en Duitsland. En 15 miljoen euro wordt opzijgezet voor de Belgen die straks met pensioen gaan.

Agfa publiceert zijn jaarresultaten op 6 maart.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud