Advertentie
Advertentie

Philips loopt blauwtje bij Japanners

Een koptelefoon van Philips, die voorlopig eigenaar blijft van de divisie - Foto Philips ©PHILIPS

De verkoop van de audio- en videodivisie van Philips aan het Japanse Funai gaat niet door. De Japanners hebben volgens Philips hun contract verbroken. De divisie blijft voorlopig als zelfstandig bedrijf, WOOX Innovations, bij Philips, dat op zoek gaat naar een andere overnemer.

Philips kondigde de deal met Funai begin dit jaar aan. Het ging om de divisie Lifestyle Entertainment. Die maakt hoofdtelefoons, luidsprekers en andere audio- en videosystemen met de bijbehorende bekabeling. Funai was al 25 jaar een partner van Philips, en telde 150 miljoen euro neer plus een niet nader genoemd bedrag voor het gebruik van de merknaam.

Nadat eerder de productie van televisies was afgestoten aan TP Vision, moest de verkoop van Lifestyle Entertainment een einde maken aan de activiteit van Philips in consumentenelektronica op het vlak van audio en video. Maar dat is dus even misgelopen.

Wat er precies gebeurd is, wil Philips niet kwijt. Het Nederlandse technologiebedrijf stelt dat het alle voorbereidingen had afgerond om de divisie over te dragen aan Funai, maar dat de Japanners te elfder ure niet wilden overgaan tot de laatste stappen om de deal te beklinken.

Philips gaat nu een arbitrageprocedure opstarten om een schadevergoeding te bekomen van Funai. In tussentijd gaat de divisie, die intussen volledig is losgeknipt van de groep, verder als zelfstandige onderneming onder de vleugels van het moederbedrijf. De divisie heet voortaan WOOX Innovations, en staat opnieuw in de etalage. Philips stipt fijntjes aan dat WOOX dankzij de voorbereidingen van de overname nu met 'een aanzienlijk lagere kostenstructuur' werkt.

WOOX beschikt over zo'n 2.000 werknemers wereldwijd, die samen een omzet realiseren van 1,2 miljard euro. Dat gebeurt echter aan steeds lagere marges, wat verklaart waarom Philips er van af wilde. Analisten zagen de verkoop aan Funai graag gebeuren. Nu de deal is afgesprongen, zakt het aandeel zo'n 2 procent in Amsterdam.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud