Advertentie

Pionier zelfrijdende auto's riskeert tien jaar cel

Anthony Levandowski, hier in september 2016, riskeert een celstraf indien hij veroordeeld wordt voor diefstal van bedrijfsgeheimen. ©AFP

Ingenieur en ondernemer Anthony Levandowski, een pionier in de ontwikkeling van zelfrijdende wagens, wordt voor diefstal van bedrijfsgeheimen aangeklaagd door het Amerikaanse gerecht.

Levandowski (39) was tot begin 2016 aan de slag voor Waymo, het dochterbedrijf van Google dat autonome wagens ontwikkelt. Hij verliet dat bedrijf om zijn eigen start-up Otto op te richten, die technologie ontwikkelde om vrachtwagens zelfrijdend te maken. Amper twee maanden na de start van Otto werd het bedrijf al overgenomen door Uber, dat eveneens aan zelfrijdende wagens werkt.

De romance met Uber duurde niet lang, want in februari 2017 kwam Waymo/Google op de proppen met een burgerlijke rechtszaak tegen Uber. Waymo beschuldigde Levandowski ervan dat hij bijna tien gigabyte aan confidentiële documenten en bedrijfsgeheimen had gedownload toen hij het bedrijf enkele maanden eerder had verlaten.

Die zaak werd uiteindelijk voor honderden miljoenen euro's geschikt. Daarbij beloofde Uber geen technologie van Waymo te zullen gebruiken. Levandowski zelf werd bij Uber de deur gewezen.

Strafzaak

Nu is het dus Levandowski zelf die gedagvaard wordt in een strafzaak in San Jose in Silicon Valley. Veel vragen over de rol van de software-ingenieur zijn immers nog niet beantwoord. Als hij veroordeeld wordt, kan hij tot tien jaar celstraf krijgen.

‘Iedereen heeft het recht om van job te veranderen’, zei openbaar aanklager David Anderson dinsdag tijdens een persconferentie. ‘Maar niemand heeft het recht om op weg naar de uitgang zijn zakken te vullen. Diefstal is geen innovatie.’

De advocaat van Levandowski, Miles Ehrlich, ontkent dat zijn cliënt bedrijfsgeheimen heeft gestolen. Na zijn vertrek bij Uber richtte hij het bedrijf Pronto AI op, dat zich eveneens bezighoudt met zelfrijdende auto's. Sommige media melden dat hij daar inmiddels op non-actief is gezet door de aanklachten tegen hem.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud