Playstation 4 rondt kaap van 10 miljoen

Een hostess toont de controller van de Playstation 4, die is uitgerust met een touchpad. ©AFP

Sony’s spelconsole Playstation 4 heeft de kaap van 10 miljoen verkochte exemplaren gerond. Het toestel geeft daarmee de Xbox One van Microsoft het nakijken. Die zit aan 5 miljoen stuks.

Hoewel het nog te vroeg is om een definitieve overwinnaar uit te roepen in de zogenaamde ‘console wars’, ligt Sony momenteel ruim aan kop in zijn concurrentiestrijd met Microsoft. Nintendo hangt al helemaal in de touwen. Diens Wii U-console zit wel al aan 6,7 miljoen verkochte exemplaren, maar dat toestel is al een jaar langer op de markt dan zijn concurrenten.

De PlayStation 4 (PS 4) is pas op de markt sinds november 2013. Dat maakt de prestatie des te indrukwekkender. De PlayStation 2, tot nader order de meest verkochte spelconsole aller tijden, had een jaar tijd nodig om ‘slechts’ 3 miljoen verkochte exemplaren te bereiken.

Decembermaand

Niet onbelangrijk: de 10 miljoen voor de PS 4 gaat om consoles die effectief door klanten zijn gekocht. Vaak gebruiken elektronicaproducenten, zoals makers van smartphones, de leveringen aan winkelpunten als referentie. Maar dan weten we niet of die toestellen ook echt verkocht raken, of gewoon in het winkelrek blijven liggen.

Nochtans schoot de Xbox One van Microsoft sneller uit de startblokken dan de PS4. De nieuwste spelconsole van Microsoft werd eveneens in november vorig jaar gelanceerd, en kende dan een betere decembermaand. Maar dat valt te verklaren door het feit dat de Xbox 360, de voorganger van de One, al een jaar ouder was dan de PlayStation 3. Eigenaars van een 360 zaten dus al langer te wachten op de nieuwe generatie van hun favoriete console. Sindsdien zijn de rollen helemaal omgedraaid. In de daaropvolgende maanden werden er 3 PS 4’s verkocht voor elke Xbox One.

5 september

Dat Microsoft de rol moest lossen, had deels te maken met de hogere prijs voor de Xbox One. Die was bij lancering 100 euro duurder dan de PS 4. Microsoft heeft intussen bijgestuurd, en zijn prijs ook verlaagd tot 399 euro.

Maar erger is dat Microsoft nog altijd bezig is met de wereldwijde lancering van zijn console. Die kan in België pas officieel op 5 september aangeschaft worden, al kunnen klanten wel een voorafbestelling doen. Microsoft kan dus nog een inhaalbeweging maken, maar moet een grote kloof overbruggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud