Problemen corona-app nog niet van de baan

©Kristof Vadino

Er zijn aanhoudende problemen met de Belgische coronatraceerapp en meer specifiek voor gebruikers van Android, het besturingssysteem van Google.

De Belgische coronatraceerapp slaagt er op Android al sinds 5 à 6 januari niet meer in om de 'blootstellingchecks' voor de gebruiker bij te werken. Dat meldt de zakelijke IT-site Datanews en bevestigt Bart Preneel, professor cryptografie aan de KU Leuven en bezieler van het project, aan De Tijd. Die blootstellingchecks zijn essentieel: ze geven aan in hoeverre uw contact kwam met besmette personen en welk risico u loopt.

De problemen doken op nadat de Belgische coronatraceerapp op 6 januari begon te 'praten' met de apps die ontwikkeld zijn in tien andere Europese landen, waaronder Nederland en Duitsland. De app was daardoor in staat meldingen uit te wisselen met de apps van besmette personen in die andere landen. Iemand die de Belgische Coronalert-app gebruikt, maar gaat werken in Nederland kan bij een besmetting daardoor wel Nederlanders, die hun eigen 'Coronamelder' hebben', waarschuwen.

We zetten wat druk en hopen dat dit euvel misschien vandaag nog opgelost raakt.
Bart Preneel
Bezieler Coronalert

Maar die update stuurde de werking van de app op Android dus in de war. Een eerste reparatie die het team rond de corona-app vorige week lanceerde, versie 1.11.1, bracht nog geen zoden aan de dijk, bevestigt Preneel. 'We hebben zaterdag alweer een nieuwe update van de app ter nazicht ingediend bij Google. We zetten wat druk en hopen dat dit euvel misschien vandaag nog opgelost raakt. Ook bij de vorige update bleek dat dat redelijk snel kon gaan.'

De problemen treffen enkel Android-gebruikers, bijna anderhalf miljoen van de in totaal 2,3 miljoen gebruikers. Op iOS, het besturingssysteem van Apple, zijn er geen problemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud