Advertentie

's Werelds grootste vliegtuig maakt eerste testvlucht

De Stratolaunch is het vliegtuig met de breedste spanwijdte. ©AFP

De 'Roc', mee ontwikkeld door de overleden Microsoftstichter Paul Allen, zal gebruikt worden om satellieten en raketten in de ruimte te slingeren.

De Mojave-woestijn, in de Amerikaanse staat Californië, was gisteren het decor voor de eerste proefvlucht van 's werelds grootste vliegtuig. 

Het gaat om de 'Roc', ontwikkeld door het bedrijf Stratolaunch. Dat tuig is 's werelds grootste vliegtuig naar spanwijdte, en is volledig gebouwd uit composietkunststoffen. Het vliegtuig is zo'n 120 meter breed, wat breder is dan een voetbalveld lang is.

De 'Roc' stijgt op.

'Horloge'

Het is zo breder dan het lang is; de lengte is maar 73 meter. De aandrijving van het toestel bestaat uit zes vliegtuigmotoren, telkens drie aan beide kanten van de centrale romp. Die romp moet in de toekomst ruimtetuigen van maximaal 220 ton kunnen torsen, en zo in een baan om de aarde 'droppen'. 

117 meter
Breedte
De 'Roc' is breder dan een voetbalveld lang is.

Het vliegtuig voerde een vlucht uit van 2,5 uur, voerde de snelheid op tot een maximum van iets boven 300 kilometer per uur en bereikte een maximale hoogte van ongeveer 5.000 meter. Testpiloot Evan Thomas zei achteraf dat alle systemen liepen 'als een horloge'.  

Met de proefvlucht komt Stratolaunch dichter bij zijn missie: een alternatief zijn voor de lancering van satellieten en raketten vanaf de grond. Het vliegtuig van Stratolaunch moet een mobiele lanceerbasis worden, die ruimtetuigen gemakkelijker in een baan om de aarde kan brengen. 

Microsoft

Vanaf volgend jaar wil Stratolaunch het lanceerplatform zijn voor de Pegasus-raketten, die tot 370 kilogram aan laadvermogen in de lucht kunnen slingeren. De Pegasus is ontwikkeld door Northrop Grumman. Vanaf 2022 kijkt het naar grotere ruimtetuigen. 

Het bedrijf achter het Stratolaunch-vliegtuig zag in 2011 het levenslicht, en is mee het levenswerk van de vorig jaar overleden Microsoftstichter Paul Allen. Die overleed eind vorig jaar aan de gevolgen van lymfeklierkanker. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud