Samsung Galaxy klopt iPhone van Apple

Samsung boekt recordcijfers dankzij de sterke verkoop van mobiele Galaxy-toestellen.

De Zuid-Koreaanse elektronicareus Samsung Electronics heeft een recordwinst geboekt en klopt de analistenverwachtingen, maar waarschuwt voor een hardere concurrentie naarmate de wereldeconomie vertraagt.

Samsung haalde in de drie maanden tot 30 september een operationele winst van 6,56 biljoen won (4,62 miljard euro), liefst 91 procent hoger dan een jaar eerder. In een peiling van Bloomberg werd gemiddeld een winst van 6,25 biljoen won voorspeld door 27 analisten. De omzet steeg tot 52,18 biljoen won (36,8 miljard euro), wat overeenkomt met 19 procent van het bruto binnenlands product van heel Zuid-Korea.

Het bedrijfsresultaat uit de divisie telecommunicatie is meer dan verdubbeld, mede dankzij de verkoop van Samsungs Galaxy-smartphones. Die hebben hun voorsprong op de iPhone van Apple verder vergroot.  De telecomdivisie levert nu meer dan twee derde van de groepswinst.

Samsung verkocht in het derde kwartaal 56,9 miljoen smartphones, goed voor een recordmarktaandeel van 35 procent, tegenover 17 procent voor Apple.

Toch verloor het aandeel van Samsung vandaag 2,7 procent terrein door de vrees dat de vraag naar smartphones over zijn piek heen is. Apple miste immers de analistenverwachtingen, en Microsoft komt steeds sterker opzetten met concurrerende Windows-toestellen.

Samsung denkt dat de concurrentie in het vierde kwartaal zal toenemen door de wereldwijde economische vertraging. Het bedrijf wil zich enerzijds focussen op hoogwaardige producten, maar wil tegelijk goedkopere tablets op de markt brengen waarin het een hoog verkoopvolume hoopt te halen. Tablets moeten onze nieuwe groeimotor worden zegt het bedrijf. Apple haalde in het derde kwartaal nog een wereldwijd aandeel van 57 procent in de tabletverkoop, tegenover 65 procent een jaar eerder, volgens cijfers van Strategy Analytics.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud