Samsung heeft last van sterke won

Klanten testen de ATIV Smart PC in een Samsung-winkel in Seoul. (foto: Bloomberg) ©Bloomberg

Samsung Electronics remt voor het eerst sinds de financiële crisis de investeringen af. De kapitaaluitgaven (capex) blijven dit jaar hangen op het niveau van 2012. De elektronicareus heeft last van de dure Zuid-Koreaanse munt (won) en de slabakkende vraag naar chips en smartphones.

In het vierde kwartaal boekte Samsung Electronics desalniettemin meer winst dan verwacht. De nettowinst steeg met 76 procent tot 7.040 miljard won, omgerekend geeft dat 4,9 miljard euro. Analisten rekenden op 6.800 miljard won winst. Vooral de verkoop van smartphones duwde de winst de hoogte in.

De omzet kwam uit op 56.000 miljard won (39,1 miljard euro). Vooral de divisie mobiele telefonie boerde goed. De winst kwam er uit op 5.440 miljard won.

Beleggers negeerden het goede nieuws. Samsung remt niet alleen de investeringen af, het stelde voor dit jaar ook een lagere bedrijfswinst (ebit) in het vooruitzicht. De dure won kan de ebit in 2013 met ten minste 3.000 miljard won (2,1 miljard euro) afromen, waarschuwt de Zuid-Koreaanse groep. Het aandeel verloor in Seoul 2,5 procent.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud