Samsung onthult slim horloge

(foto: Reuters) ©REUTERS

Op de technologiebeurs IFA in Berlijn heeft het Zuid-Koreaanse Samsung zijn eerste slim horloge, de Galaxy Gear, voorgesteld. Het segment van draagbare elektronica wordt de komende tijd erg interessant.

Echt grote verrassingen kon JK Shin, CEO van Samsung Electronics, tijdens de presentatie, niet uit zijn mouw toveren. Foto’s en specificaties van de smartwatch werden de voorbije weken veelvuldig gelekt op het internet.

De Galaxy Gear is een polshorloge dat draait op Android, het mobiele besturingssysteem van Google.  In tegenstelling tot wat soms beweerd wordt, is de Galaxy Gear geen telefoon. Het is wel een leuk accessoire voor je smartphone of tablet.

Eens beide apparaten (via Bluetooth) geconnecteerd zijn, kan je via het horloge telefoongesprekken starten of opnemen, op het web surfen, geluidsopnames maken en alle meldingen laten zien die ook op het telefoonscherm komen, zoals mails of berichten. Met de ingebouwde camera (1,9 megapixel) maak je foto’s.

Het toestel krijgt een scherm met een diagonaal van 4,1 centimeter – wat niet echt klein is. Een flexibel of gebogen scherm –waar sommigen op hoopten – komt er niet. En sommige klanten zullen de zichtbare schroeven aan de voorzijde van het horloge maar niks vinden.  De Gear is beschikbaar in zes kleuren (inclusief oranje of goud) en weegt 74 gram. Onder de behuizing zit 4 gigabyte geheugen en 512 megabyte RAM. De batterij gaat 27 uur mee, belooft Samsung.

De Galaxy Gear komt op 25 september in de winkelrekken en zal 299 dollar kosten – reken op hetzelfde bedrag in euro. Belangrijk nadeel: het toestel is voorlopig enkel compatibel met twee Samsung-tablets (Note 3, Note 10.1) wegens het gebruik van Android 4.3.

Samsung hoopt dat ontwikkelaars apps zullen ontwikkelen voor het toestel waardoor het horloge in waarde stijgt. Bij de start zijn er 70 apps beschikbaar, waaronder een stappenteller en andere eenvoudige fitness-apps.

Voor Samsung is dit meer dan een leuk accessoire. Er komt de komende maanden en jaren een vloedgolf aan draagbare elektronica af op de consument: van horloges tot slimme brillen zoals Google Glass. Niet alleen omdat de schaalverkleining van allerlei elektronicacomponenten nu ver genoeg gevorderd is. Ook omdat de markt van smartphones en tablets stilaan verzadigd raakt.

Samsung wil met zijn snelle release vooral concurrent Apple voor zijn, die al een tijdje aan een soortgelijk product werkt. CEO Tim Cook liet zich enkele maanden geleden ontvallen dat het hij het idee van draagbare elektronica 'ontzettend interessant' vindt. Begin juli nam het Californische bedrijf de laatste twijfels weg door de merknaam iWatch in meerdere landen te registreren. Ook Google, LG en Microsoft werken aan een geavanceerd klokje.

Voor het zijn slimme horloge presenteerde, pakte Samsung ook uit met de Galaxy Note 3. Het toestel (schermgrootte 5,7 inch) houdt het midden tussen een smartphone en een tablet en wordt geleverd met een stylus (elektronisch pennetje). Samsung promoot de Note 3 als het perfecte gadget voor wie wil tekenen op zijn tablet.

Hoe goed de Smartwatch van Samsung ook mag blijken, de hype rond het product zal maximaal 6 dagen duren. Want dinsdag houdt Apple een langverwacht event waar het zijn nieuwste generatie iPhone zal voorstellen. 
 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud