Samsung pakt uit met virtuele bankiers en leraars

©AFP

Als het van Samsung afhangt, onderhandelt u over enkele jaren over uw hypotheeklening met een ‘Neon’. Dat zijn digitale ‘nepmensen’ die sommige taken van echte mensen kunnen overnemen.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf stelde zijn menselijke avatars voor op de techbeurs CES in Las Vegas. Met enig gevoel voor overdrijving claimde Samsung de primeur van de ’eerste artificiële mens’.

Dat zijn grote woorden voor een creatie die alleen in digitale vorm en dus op een beeldscherm bestaat, maar het moet gezegd dat de ‘Neons’ op het eerste gezicht niet te onderscheiden zijn van echte mensen. Dat is ook de bedoeling. Samsung wil dat zijn Neons mettertijd leren converseren en emoties tonen zoals echte mensen.

De technieken die Samsung gebruikt, zijn op zich niet nieuw. Er bestaan al langer technieken om ‘deep fakes’ te maken, videobeelden waarin echte mensen ‘gekruist’ worden met digitale creaties. Dankzij zelflerende algoritmes worden computers ook steeds beter in het simuleren van menselijke spraak en conversatie.

Nooit een slecht humeur

Voeg de twee samen, en je hebt de ingrediënten voor de Neons van Samsung. Achter de avatars schuilt een geavanceerd softwareplatform dat door Samsung ‘Core R3’ werd gedoopt (Reality, Realtime, Responsive).

Het bedrijf ziet voor zijn digitale mensen een toekomst als virtuele bankiers, leerkrachten of yoga-instructeurs, die via een internetverbinding met mensen kunnen converseren. Ze hebben het voordeel dat ze dag en nacht paraat staan en nooit hoofdpijn of een slecht humeur hebben.

‘Ze zijn als een nieuwe levensvorm’, zei Pranav Mistry, CEO van Samsungs onderzoekspoot STAR Labs (Samsung Technology & Advanced Research). ‘Neons worden onze vrienden, medewerkers en metgezellen, die voortdurend leren, evolueren en herinneringen vormen uit hun interacties.’ Mistry tweette een voorbeeld van een Neon die gekleed was in de typische outfit van wijlen Steve Jobs, de oprichter van concurrent Apple.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud