Samsung start met Imec strijd om de patiënt

Impressie van de Simband van Samsung. ©Samsung

De Zuid-Koreaanse elektronicagroep Samsung heeft een prototype onthuld van een polsbandje dat niet alleen bepaalde lichaamsfuncties meet, maar die gegevens ook op een cloudplatform plaatst waar ze gebruikt kunnen worden door onderzoekers en ontwikkelaars. Het Leuvense Imec zit mee in het project.

De zogenaamde Simband, die woensdagavond werd voorgesteld op een evenement in San Francisco, meet bepaalde gezondheidsindicatoren zoals de hartslag en de bloeddruk.

De nieuwigheid zit hem in het bijbehorende dataplatform Sami (Samsung Architecture Multimedia Interactions). Dat platform is, in de woorden van Samsung, ‘ontworpen om het consumentenwelzijn te bevorderen en een bron van informatie te scheppen voor digitale gezondheidsonderzoekers’. Samsung neemt zo Apple in snelheid. Ook de Californiërs koesteren grote plannen rond gezondheidszorg.

Samsung zei tijdens de voorstelling dat het voor de ontwikkeling van de nieuwe polsband samenwerkt met het Leuvense onderzoekscentrum Imec en met de University of California in San Francisco (USCF).

‘Dit is het begin van onze reis. Wat we nu nodig hebben, is een gemeenschap van ontwikkelaars en technologiebedrijven die met ons willen samenwerken’, aldus Young Sohn , strategisch directeur van de afdeling Device Solutions van Samsung.

Fitnesstrackers

Onderzoekers dromen al langer over de schat aan gegevens die polsbandjes en andere fitnesstrackers kunnen leveren. Totnogtoe ontbrak het echter aan een gemeenschappelijk platform om die data te verzamelen.

Dat de oplossing nu komt van een commerciële grootmacht zoals Samsung doet velen wel de wenkbrauwen fronsen over de bescherming van gevoelige persoonlijke data en de privacy van de gebruikers. Samsung beklemtoonde zelf dat het nog maar om een prototype gaat en dat er op die vlakken nog veel ‘uitdagingen’ zijn.

De Koreanen lijken vastbesloten om de markt voor mobiele gezondheidstoepassingen en draagbare elektronica te claimen. Die markt – van slimme horloges en brillen tot medische sensoren – was vorig jaar wereldwijd 10 miljard dollar waard, volgens de marktonderzoeker IHS. Over vier jaar zou dat al drie keer zoveel moeten zijn. Samsung lanceerde eerder al het slimme polshorloge Galaxy Gear en het fitnessbandje Galaxy Gear Fit.

Het nieuwe platform moet ook externe ontwikkelaars toelaten om hun eigen toepassingen te bouwen. Samsung gaat een fonds oprichten met 50 miljoen dollar om die externe ontwikkeling aan te moedigen. Consumenten zullen de keuze hebben om hun data te delen met externe bedrijven, die dan bijvoorbeeld een medische diagnose zouden kunnen doen, en suggesties zouden kunnen doen voor allerlei dieet- of bewegingsapps.

Het aandeel van Samsung steeg na de aankondiging in Seoel met 1,5% tot 1,455 miljoen won. Het werd dit jaar al 6 procent duurder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud