Scalpel houdt EVS rendabel in pandemiejaar

EVS rekent in 2021 onder meer op bestellingen dankzij de uitgestelde Olympische Spelen in Tokio. ©AFP

EVS, een specialist in live sportverslaggeving, counterde de pandemie met een strikte kostencontrole.

Met het betere eufemisme kan je stellen dat 2020 voor EVS een moeilijk jaar was. De specialist in beeldtechnologie voor live (sport)verslaggeving werd midscheeps getroffen door de pandemie, die wereldwijd stadiums deed leeglopen en grote sportevenementen van de kalender haalde. Een gebald wielerseizoen vormde een schrale troost.

Het resultaat: een omzet die volgens het jaarrapport tegenover het al zwakke 2019 met 15 procent kromp naar 88,1 miljoen euro, grosso modo in lijn met de eigen prognoses en de verwachtingen van analisten.

Zo'n forse krimp houdt onvermijdelijk lelijk huis lager op de resultatenrekening. Toch wist CEO Serge Van Herck de Luikenaars rendabel te houden: de bedrijfswinst daalde driekwart naar 5,7 miljoen euro. Netto ging de winst 63 procent lager naar 7,2 miljoen euro of 0,53 euro per aandeel.

Besparingsmodus

Van Herck reageerde op de crisis door met het scalpel de kosten nog meer onder controle te houden. Een oefening die al voor de pandemie was begonnen, omdat de klanten, de televisiestudio's, structureel in besparingsmodus zitten en minder gretig dure apparatuur bestellen.

De CEO merkt op dat de werkingskosten slechts met 2 procent zijn toegenomen, ondanks de belangrijke overname van het Nederlandse Axon.

Voor 2021 laat Van Herck niet in zijn kaarten kijken. Enkele grote - uitgestelde - sportevenementen moeten de omzet hoger tillen. Denk aan de Olympische Spelen in Tokio en het Europese kampioenschap voetbal.

Het orderboek voor 2021 is met 31 miljoen euro vrij goed gevuld. Een cijfer dat exclusief de 12,9 miljoen euro aan bestellingen voor de grote uitgestelde events is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud