Smartphoneblues vreet aan winst Samsung

Samsung-CEO H.S. Kim streek gisteren neer op de elektronicabeurs CES in Las Vegas. ©EPA

De grootste chipbakker én smartphoneproducent ter wereld verwijst naar 'toenemende macro-economische onzekerheden' als belangrijkste verklaring voor een 30 procent lagere winst.

Een persbericht hoeft niet lang te zijn om veelbetekenend te zijn. Dat bewijst Samsung Electronics. In de klassieke paar lijntjes vlak na het afsluiten van het kwartaal laat de Zuid-Koreaanse elektronicareus weten vorig kwartaal 10.800 miljard won (8,5 miljard euro) bedrijfswinst gedraaid te hebben, op een omzet van 59.000 miljard won (45,9 miljard euro). 

De resultaten zijn een stuk minder dan analisten verwachtten. De bedrijfswinst ligt ook bijna 30 procent lager dan een jaar geleden, terwijl de omzet 11 procent lichter uitvalt. Volledige cijfers volgen pas aan het eind van de maand.

Op de beurs van Seoel blijft een grote reactie uit: het aandeel Samsung is in lijn met de reuzen van Silicon Valley in een jaar tijd al een kwart afgeprijsd en na het uitzonderlijke winstalarm van de iPhone-producent Apple vorige week - het eerste in 16 jaar - was al duidelijk dat de analistenconsensus voor Samsung te rooskleurig was. 

'Om verwarring te vermijden'

Uitzonderlijk is dat Samsung voor het eerst in vier jaar aan lokale journalisten van onder meer Reuters en The Wall Street Journal de paar lijntjes outlook becommentarieert, 'om verwarring te vermijden'. Zo verwijst de Zuid-Koreaanse reus naar 'toenemende macro-economische onzekerheden'. 

Apple verwees bij de winstwaarschuwing expliciet naar een scherpe vertraging van de verkoop in China. De economie van de Volksrepubliek lijkt te lijden onder de handelsoorlogen met de Verenigde Staten. Logisch dus dat het winstalarm bij beleggers de vrees voor een scherpe vertraging van de wereldeconomie in 2019 aanwakkerde.

Samsung wordt dubbel getroffen door de malaise in de verkoop van smartphones en door een vertragende wereldeconomie. De Zuid-Koreanen zijn niet alleen wereldmarktleider in mobieltjes, ze hebben vorig jaar ook nog eens het Amerikaanse Intel voorbijgestoken als grootste chipbakker ter wereld en zijn wereldmarktleider in de chips die wereldwijd de mobieltjes en andere elektronische gadgets draaiende houden. 

De Zuid-Koreanen zeggen te verwachten dat ook het huidige kwartaal zwak zal blijven. Beterschap moet later in 2019 komen van de lancering van nieuwe smartphones. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect