Sociaal netwerk Path houdt uitverkoop

©rv

Het Amerikaanse sociaal netwerk Path wordt grotendeels overgenomen door het Zuid-Koreaanse Daum Kakao. Een nieuw signaal dat de strijd in 'mobile messaging' wordt opgevoerd.

Concreet neemt Daum Kakao de diensten Path en Path Talk over. Het eerste is het sociaal netwerk, het tweede de messagingdienst van Path. De pas opgestarte dienst Kong, een vorige maand opgerichte app om bewegende selfies te maken en te sharen, wordt niet verkocht. In wezen gaat het dus om een uitverkoop.

Path werd in 2010 opgericht door Dave Morin, een voormalige werknemer van Facebook en Apple. Morin had grote plannen om een rivaal uit te bouwen voor Facebook, Twitter en co en mikte daarbij al vroeg op de smartphone. Facebook zelf was relatief laat om op de mobiele trein te stappen. Toch ging de vlieger niet op. In de VS en Europa kon Path weinig potten breken. In Zuid-Oost Azië kreeg Path wel tractie, met name in Indonesië.

Voor Daum Kakao is het dan ook een strategische overname. Het Zuid-Koreaanse bedrijf gooit in Azië hoge ogen met zijn messaging-dienst Kakao Talk. Met Path Talk erbij voegt Kakao 10 miljoen gebruikers toe aan zijn publiek van 48 miljoen gebruikers. In het smartphonegekke Zuid-Korea is Kakao geïnstalleerd op maar liefst 9 op 10 smartphones.

Maar Kakao heeft moeite om buiten zijn thuismarkt te breken. In de eerste drie maanden van dit jaar, kelderde de winst met 23 procent. Om de groei op peil te houden moest Daum Kakao zwaar investeren in reclame en in nieuwe diensten zoals betalingsdiensten en een taxi-app à la Uber.

Voor hoeveel Path zijn twee belangrijkste producten verkoopt, werd niet bekendgemaakt. Investeerders stopten het bedrijf in verschillende kapitaalrondes al minstens 77 miljoen dollar toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud