Sony gaat veel meer verlies maken dan verwacht

Modellen tonen de nieuwe Tablet P van Sony op de Spring Computer Show in Taiwan (Foto AFP)

De Japanse elektronicagigant Sony stelt zijn verliesverwachting fors bij: waar twee maanden geleden werd gerekend met een jaarverlies van 220 miljard yen (2,06 miljard euro), maakt Sony nu bekend rekening te houden met een verlies van 520 miljard yen (4,88 miljard euro).

Sony verrast de analisten: uit een rondvraag van Bloomberg bij 17 van hen, kwam een gemiddelde verwachting van 218 miljard yen verlies.

De elektronicagigant houdt wel vast aan het vooruitzicht van 115 miljard yen verlies voor belastingen voor 2011-2012. Het schrijft de forse herziening van het totaalverlies toe aan een extra reserve van 300 miljard yen (2,82 miljard euro) die het neemt om extra fiscale kosten te dekken.

Voor de omzet blijft de verwachting van 6.400 miljard yen (60 miljard euro) behouden, en ook voor het operationeel resultaat blijft de verwachting gelijk, op een verlies van 95 miljard yen (0,8 miljard euro).

Jobverlies

Het Japanse financiële dagblad Nikkei maakte maandag bekend dat Sony zijn wereldwijde personeelsbestand met 10.000 werknemers wil afslanken tegen eind dit jaar. Dat komt neer op 6 procent van het totale werknemersaantal. Eind maart had Sony 168.200 mensen in dienst.

Enkele weken geleden gaf de nieuwe topman Kazuo Hirai tijdens een rondetafelgesprek al aan dat men dergelijke herstructureringsplannen mocht verwachten. Hirai noemde de beslissing om 10.000 jobs te schrappen 'pijnlijk'.

Volgens de Japanse krant zal ongeveer de helft van de bedreigde banen gevonden worden in het stopzetten van activiteiten. De rest zal voortkomen uit besparingen in de vaste kostenposten.

Sony voelt de gevolgen van de crisisperiode sinds 2008 sterk. Ook de overstromingen in Thailand laten sporen na. Sinds 2008 schrapte het Japanse concern meer dan 16.000 jobs wereldwijd en sloot het verschillende vestigingen.

De verlieslijdende televisie-activiteiten worden in ieder geval niet opgegeven. Nieuwkomer Hirai, die zijn strepen verdiende doordat hij de game-afdeling opnieuw winstgevend maakte, wil de tv-tak, die voor het achtste jaar op rij verlies maakt, nieuw leven inblazen. In december stapte Sony nog uit S-LDD, de joint venture met Samsung die LCD-schermen produceerde. Dat bracht alvast 50 miljard yen (470 miljoen euro) op.

Sony geeft op donderdag 12 april een persconferentie over de strategie van de groep in de komende jaren.

België

Het is niet duidelijk hoeveel mensen Sony tewerkstelt in ons land en de mogelijke impact op de tewerkstelling hier is dus nog moeilijker in te schatten. Sony Music Entertainment heeft een 25-tal mensen in dienst. De groep beschikt ver over 12 verkoopspunten in België onder de naam Sony Center, waarvan 8 acht in Vlaanderen. Zo'n verkooppunt telt gemiddeld een vijftal werknemers. Daarnaast is er een vestiging op de vrachtluchthaven Brucargo voor de distributie van goederen over de Benelux.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud