Advertentie
Advertentie

Belgische studenten winnen prijs met polsband om baby's te monitoren

Met de TIagnose Watch kan de medische toestand van pasgeborenen snel worden opgemeten. ©KU Leuven

Twee doctoraatstudenten van KU Leuven Technologiecampus Gent hebben een internationale ontwerpwedstrijd gewonnen van de chipfabrikant Texas Instruments. Ze maakten een polsbandje waarmee artsen eenvoudig de medische toestand van pasgeborenen kunnen monitoren.

Stijn Wielandt en Bart Thoen creëerden, samen met ‘advising professor’ Nobby Stevens, een prototype van de polsband die bedoeld is voor medisch personeel in kraamklinieken. Het toestel, de 'TIagnose Watch’, wordt gedragen door de arts of verpleegkundige. Wanneer die het polsbandje tegen de huid van de pasgeboren baby houdt, worden zaken als de lichaamstemperatuur, de bilirubine niveaus (ter indicatie van geelzucht) en de zuurstofverzadiging in slechts 1,25 seconden gemeten. De gegevens kunnen op het schermpje worden afgelezen en worden ook draadloos verzonden naar een computer.

Met dit toestel wonnen de Gentse studenten de ‘Texas Instruments Innovation Challenge (TIIC) Europe Analog Design Contest 2014’, een internationale wedstrijd voor studenten Elektronica. Ze klopten 793 studenten van 145 universiteiten uit 23 verschillende landen. In de finale namen de onderzoekers het op tegen 2 teams uit Polen en 1 team uit Duitsland. Behalve de reputatie is aan de wedstrijd ook een geldprijs verbonden van 10.000 dollar.

Advertentie
De Vlaamse onderzoekers winnen niet alleen de eer, maar ook een cheque van 10.000 dollar. ©KU Leuven

‘We wisten dat medische toepassingen het goed deden in de wedstrijd van Texas Instruments, en we zochten ook naar een gebruiksvriendelijke toepassing. Zo zijn we op dit idee gekomen’, zegt Wielandt. Eén van de technologieën waarmee het polsbandje zich onderscheidt, is die van ‘wireless power’ of draadloos opladen.

Het toestel werkt niet met een klassieke batterij, maar met een zogenaamde supercondensator die toelaat om in amper vijf seconden het toestel op te laden. ‘Als je met een gewone batterij zou proberen om in zo’n korte tijd energie toe te voegen, dan zou die batterij ontploffen. Met een supercondensator kan dat wel’, legt Wielandt uit.

‘Dat die technologie nog niet algemeen gebruikt wordt in smartphones, komt vooral doordat je slechts een kleine hoeveelheid energie kunt opslaan. Het polsbandje werkt alleen wanneer je het tegen de huid van de baby houdt en is de rest van de tijd dus uitgeschakeld. Met een smartphone kan zoiets niet.’

Om het polsbandje op te laden, volstaat het om het in de buurt van het laadstation te brengen. De draadloze energieontvanger werd achter het display aangebracht. Deze techniek werd door de doctoraatstudenten zelf ontwikkeld. Ze voerden ook een energiestudie uit, waaruit bleek dat een volle buffer voldoende energie levert voor 38 metingen of meer dan 3 dagen standby-tijd. Zoals het wedstrijdreglement voorschrijft, bevat het toestel alleen chips van Texas Instruments (17 stuks).

Voorlopig zijn er geen concrete plannen om het toestel te commercialiseren, maar in principe zou dat kunnen indien bedrijven er interesse voor tonen, zegt Wielandt. ‘In dat geval zouden er nog heel wat conformiteitstesten nodig zijn om zeker te zijn dat de metingen 100% kloppen. Uit de beperkte testen die we gedaan hebben, blijkt in elk geval dat het toestel werkt.’

Voorlopig zijn er geen concrete plannen om het toestel te commercialiseren, maar in principe zou dat kunnen indien bedrijven er interesse voor tonen

Stijn Wielandt
Doctoraatstudent

De twee studenten doctoreren aan de onderzoeksgroep DraMCo (Draadloze en Mobiele Communicatie) van de Technologiecampus Gent – het vroegere KaHo Sint-Lieven - dat deel uitmaakt van de Associatie KU Leuven. ‘We vormen een labo voor allerlei technologieën rond draadloze communicatie, zoals wifi-netwerken en draadloze oplaadsystemen. Die laatste zijn nog niet massaal op de markt, maar de Apple Watch die binnenkort op de markt komt, zal de technologie ook gebruiken. Misschien zorgt dat voor een doorbraak.’

Intel

Ook Intel, een concurrent van Texas Instruments, lanceerde vandaag overigens een internationale designwedstrijd. In de online ‘Make It Pro’-wedstrijd gaat het om het bedenken van innovatieve ideeën en uitvindingen die gebruikmaken van het Intel Edison-bord. Uit de inzendingen worden tien kandidaten geselecteerd die een ‘Edison-kit’ ontvangen en doorgaan naar de volgende ronde, waarin ze een prototype moeten ontwikkelen. De winnaar wordt op 23 januari 2015 bekendgemaakt en wint onder meer een gesponsorde crowdfunding-actie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.