Toyota heeft zelfrijdende primeur in Brussel

Deze Toyota Lexus LS gaat rondrijden in het drukke Brusselse stadsverkeer. ©Toyota

Sinds gisteren rijdt een Toyota Lexus LS autonoom rond in de Brusselse Wetstraat en Belliardstraat. Toyota waagt zich zo als eerste met een zelfrijdende auto in het Brusselse stadsverkeer.

Wie in de komende dertien maanden door de Europese wijk rijdt, ziet mogelijk een zelfrijdende auto van Toyota rondrijden. Het Japanse automerk kondigde gisteren aan toelating te hebben voor een proefproject met een Lexus LS in de Wetstraat en Belliardstraat.

Het tekent zo meteen voor het eerste proefproject met een autonoom rijdende auto in het Brusselse stadsverkeer. De federale regering rolde in 2016 al een gedragscode uit die tests met autonoom rijdende voertuigen mogelijk moest maken. Tests kunnen sindsdien, mits toelating van de bevoegde minister.

Chauffeur

Toyota kreeg toelating na een uitgebreide risico-analyse. De ingelegde auto heeft er ook al ritten op zitten in China en de VS. Er zal ook nog altijd een chauffeur achter het stuur zitten, die kan ingrijpen als de auto manoeuvres doet die niet koosjer lijken. De auto moet ook de spits mijden, mag niet uitrijden bij evenementen en moet zich aan een vaste lus houden.

De Europese wijk benadert het best het beeld van druk verkeer in een grootstad. 
Toyota

De auto die ingelegd wordt, is in tegenstelling tot bijvoorbeeld Tesla's Model 3, volledig zelfrijdend. Dat betekent dat hij ten allen tijde autonoom kan rijden, in plaats van enkele zelfrijdende functies. In veel auto's zit al assistentie om bijvoorbeeld de rijbaan te houden, automatisch in te halen of te remmen.

Woluwe

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB kondigde begin juni aan twee elektrische zelfrijdende pendelbusjes te zullen testen in het park van Woluwe. Het koos die locatie voor zijn brede, geasfalteerde lanen zonder autoverkeer. Toyota waagt zich nu wel aan het drukke autoverkeer in de Europese wijk.

De Japanse autoconstructeur zegt bewust te kiezen voor de drukke Europese wijk. 'De Wet- en Belliardstraat benaderen het best het beeld van druk autoverkeer in een grootstad, waar auto's invoegen en afslaan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud