Twitter pakt 'trollen' aan

Al jaren heeft Twitter problemen met mensen die het platform misbruiken ©REUTERS

Met een nieuwe maatregel wil het sociale netwerk berichten met haatboodschappen en desinformatie wegfilteren.

Twitter is na jaren aarzelen eindelijk in actie geschoten om van het platform een veiligere plek te maken. Met een nieuwe maatregel wil het de ‘trollen’ aanpakken, accounts die de sfeer voor veel gebruikers verpesten door met kwetsende commentaren of desinformatie conversaties te kapen.

Lang liet Twitter ‘trollen’ hun gang gaan. Pas als gebruikers meldden dat een bericht haatboodschappen bevatte, werd in actie geschoten. Nu wil het platform dat principe omgooien en gaat het berichten van dergelijke accounts vooraf filteren in zoekopdrachten en conversaties.

De nieuwe regel betekent niet dat de berichten van de trollen helemaal verdwijnen, maar dat ze als laatste in de rij te zien zijn wanneer mensen op ‘toon meer reacties’ klikken. Op die manier is er, aldus Twitter, ‘ruimte voor meer productieve en respectvolle discussies'. Uit tests van de nieuwe werkwijze blijkt dat het aantal klachtmeldingen met 8 procent zou dalen.

Parameters

Om te bepalen welke accounts van ‘trollen’ zijn kijkt het platform naar verschillende parameters. Zo gaat het na hoe vaak en wat iemand tweet naar een gebruiker door wie hij niet gevolgd wordt.

De nieuwe regel leidt ook tot wrevel en roept vragen over mogelijke censuur op. Mensen die op de zwarte lijst komen te staan, worden daar niet over verwittigd. Volgens Twitter zou daar in de toekomst verandering in komen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content