Twitter-stichter boort nieuwe goudmijn aan

Jack Dorsey, de topman van Square en mede-oprichter van Twitter. ©REUTERS

De jonge specialist in mobiele betalingen Square voert gesprekken om overgenomen te worden door één van de internetreuzen. Meteen een potentiële nieuwe goudmijn voor Jack Dorsey, mede-oprichter van Twitter.

Square voert gesprekken over een mogelijke verkoop, stelt The Wall Street Journal op basis van bronnen die op de hoogte zijn van het dossier. Onder meer met Google zijn de gesprekken een paar maanden geleden hernomen - in 2012 was al eens gepraat - al is onduidelijk of ze nog voortgaan.

En ook met Apple en PayPal, het betaalplatform in handen van eBay, waren er informele gesprekken, stellen anonieme bronnen aan de WSJ, al evolueerden die gesprekken nooit tot ernstige onderhandelingen.

Zowel Square als de potentiële overnemers ontkennen de gesprekken.

Square maakt een klein vierkant toestelletje dat aan een mobiel toestel zoals een telefoon of tablet wordt gekoppeld, en waar dan krediet- of andere betaalkaarten worden doorgehaald om betalingen te doen. Maar meer dan met dat vierkantje loopt het bedrijf in de kijker met zijn mede-oprichter en CEO Jack Dorsey, die bekendheid verwierf als mede-oprichter van de microbloggingsite Twitter, die afgelopen najaar naar de beurs trok.

De groeiende faam van Dorsey vergemakkelijkte het ophalen van kapitaal voor het vijfjarige Square, dat tot nu de verliezen opstapelt. In zeker vier kapitaalrondes haalde Square sinds zijn oprichting grosso modo 340 miljoen dollar (246 miljoen euro) op. Daarvan is meer dan de helft al opgesoupeerd. Volgens enkele bronnen gaf het bedrijf vorig jaar 110 miljoen dollar meer uit dan het binnenkreeg. Het beëindigde 2013 met een verlies van ongeveer 100 miljoen dollar, meer dan in 2012.

Nog deze maand bekwam Square kredietfaciliteiten ten belope van 100 miljoen dollar bij vijf banken, waarmee het wat ademruimte en tijd kreeg. Een topman zou zich in het eerste kwartaal hebben laten ontvallen dat het bedrijf anders binnen negen maanden aan het punt zat dat het zijn laatste fondsen moest aanspreken.

Als Square verkocht wordt, kan het volgens waarnemers enkele miljarden opbrengen. Eerder dit jaar nog verkochten insiders een deel van hun aandelen op de secundaire markt aan een prijs die het bedrijf op ongeveer 5,2 miljard dollar waardeerde.

Een pijnpunt voor Square is dat het met erg kleine marges werkt. Het vond al bijna miljoen handelaars die met de betaalvierkantjes werken om waar dan ook via een mobiel toestel kaartbetalingen te kunnen aanvaarden. Vorig jaar werden transacties verwerkt voor een totale waarde van 20 miljard dollar. De handelaar staat doorgaans 2,75 procent van het betaalde bedrag af aan Square. Viervijfde daarvan moet Square echter doorschuiven naar Visa, Mastercard of andere tussenpersonen, en besteden aan het opvangen van fraude.

Square probeert bijkomende activiteiten te ontwikkelen met hogere marges. Zo zijn er Square Cash, een oplossing om vrienden via mail geld te zenden, en Square Market, een marktplaats voor kleine bedrijven. Met Square Stand kunnen klantengegevens worden opgevolgd, en voorts test Square een systeem van leningen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud