Uber plant lancering deelfietsen in Brussel

De rode deelfiets duikt binnenkort ook op in het Brusselse straatbeeld. ©Bloomberg

De Amerikaanse mobiliteitsgigant Uber is van plan om zijn Jump-deelfietsen in Brussel te lanceren. Dat blijkt uit een aantal vacatures op de jobsite van het bedrijf.

Brusselaars krijgen er binnenkort een nieuwe optie bij om zich door de stad te verplaatsen. Dat blijkt uit een aantal vacatures op de jobsite van Uber, de Amerikaanse mobiliteitsgigant gekend van de taxiapp. Uber zoekt kandidaten die de lancering van 'Jump' in onze hoofdstad in goede banen moeten leiden.

Uber nam in april vorig jaar het fietsdeelbedrijf Jump over. Het rolde Jump eerst uit in de VS. Buiten de thuismarkt zijn de fietsen alleen nog maar in Berlijn beschikbaar. Het is de bedoeling de fietsen nu ook in Brussel te gaan stallen, zo blijkt uit de vacatures. Het gaat om felrode elektrische strooifietsen. 

Strooifietsen zijn fietsen die geen vast station nodig hebben en overal achtergelaten kunnen worden. Via de Uber-app kunnen Brusselaars zien waar de dichtstbijzijnde fiets zich bevindt. Ze kunnen langs die weg ook een pin-code oproepen om de fiets te openen. De fietsen zijn elektrisch, wat mogelijk een voordeel is op de Brusselse heuvels. 

Uber onthoudt zich van een officiĆ«le reactie. Het is bijgevolg niet duidelijk wanneer de mobiliteitsgigant wil lanceren in Brussel. Evenmin met hoeveel fietsen en aan welke prijs. De Tijd vernam uit goedgeplaatste bronnen dat het de ambitie is om nog voor de zomer van start te gaan. 

Het mobiliteitsbedrijf zal zich sowieso aan de nieuwe Brusselse regelgeving rond deelfietsen en -steps moeten houden. Die gingen op 1 februari van kracht. Aanbieders van deelfietsen en -steps die toen al actief waren, krijgen nog tot 1 september om zich administratief in orde te brengen. Nieuwe aanbieders, zoals Uber, moeten zich voor ze starten al in regel stellen. 

Naast een zuiver administratieve procedure stelt de Brusselse overheid ook enkele eisen aan de aanbieders van deelfietsen en -steps. Ze moeten in staat zijn om binnen de 24 uur in te grijpen als fietsen kapot zijn of het straatbeeld ontsieren. Ze kan de aanbieders ook vragen om op te treden als bepaalde zones een te hoge concentratie aan fietsen heeft. Dat kan door verplaatsingpatronen, bijvoorbeeld richting de benedenstad, of bij evenementen. 

De deelfietsen zullen het moeten opnemen tegen de Villo-fietsen, die wel in vaste stationnetjes gestald moeten, en de Billy-fietsen. Uber is nu al actief in Brussel met UberX, dat passagiers linkt met professionele chauffeurs, en de maaltijdbezorgdienst UberEats. 


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud