Udacieus

Sebastian Thrun, stichter van Udacity. ©EPA

Deze week maakten een paar dingen in techland mij echt enthousiast. Om te beginnen: de Franse president Emmanuel Macron heeft het licht gezien: artificiële intelligentie (AI) is de toekomst.

Macron heeft grote Amerikaanse en Aziatische techbedrijven zover gekregen dat ze hun onderzoekscapaciteit in Parijs verder uitbreiden. Die samenwerking kan niet verhullen dat er in AI een heuse wedloop aan de gang is. China heeft een superambitieus plan bekendgemaakt en wil de VS voorbijsteken. De Russische president Vladimir Poetin zegt dat wie de leider wordt in de AI-sector ook de leider van de wereld zal zijn. Europa leek tot nu verweesd achter te blijven.

Kunstmatige intelligentie is van cruciaal belang voor de meest uiteenlopende ontwikkelingen, gaande van autonome wagens, over taal- en beeldherkenning tot robotten en digitale assistenten. Het verandert het leven van consumenten, bedrijven, overheden en legers. Maar wat is kunstmatige intelligentie? Het is al heel moeilijk om menselijke intelligentie te definiëren, volgens experts bestaan er verschillende soorten. Wikipedia heeft het over de ‘studie van intelligente agenten’, alles wat zijn omgeving waarneemt en acties onderneemt die de kans om zijn doelen te bereiken zo groot mogelijk maken. In het gewone taalgebruik denken we aan machines die ons doen denken aan menselijke activiteiten zoals ‘leren’ en ‘problemen oplossen’.

Hoe dan ook, Macron stelt jaarlijks 300 miljoen euro ter beschikking voor onderzoek en wil ook aandacht besteden aan het onderwijs. Ook de Europese Commissie lijkt tot het besef te komen dat Europa achterop dreigt te geraken in de wedloop tussen China en de VS. Europa heeft best wel experts in kunstmatige intelligentie, maar die worden vaak weggekocht door Amerikaanse bedrijven. Gelet op de snelle ontwikkeling van de sector hebben we ook niet genoeg afgestudeerden. In Vlaanderen lopen we zeker op bachelorniveau achter inzake opleidingen en aantal studenten.

Thrun

Studenten wereldwijd gaan vanop afstand in een Duits labo robotten uittesten.

De Duitse computerwetenschapper Sebastian Thrun is een voorbeeld van zo’n Europese expert die naar de VS trok. Hij hielp de zelfrijdende Google-auto ontwikkelen, en werkte op Stanford University en Carnegie Mellon University. Hij stelde vast dat er een tekort was aan computerexperts en deed er iets aan door het bedrijf Udacity op te richten. De naam verwijst naar het Engelse ‘audacious’, want Thrun wou een ‘vermetel’ opleidingsalternatief. Aanvankelijk bood zijn bedrijf online cursussen op universitair niveau aan, maar later richtte het zich meer op beroepsopleidingen voor de techsector.

In samenwerking met grote Amerikaanse, maar ook Europese techbedrijven ontwikkelde Udacity ‘nanodegrees’, waarbij de studenten projecten uitwerken en daarbij persoonlijk worden begeleid door experts. Udacity kondigde nu een nieuw project aan, de School of Artificial Intelligence. Een onwaarschijnlijk enthousiast kijkende Thrun spoort op een video kandidaat-studenten aan hun kans te wagen. Het is niet gratis, maar veel goedkoper dan een opleiding aan de betere Amerikaanse universiteit.

Robot Lab

Vorige week ging Udacity nog een vermetele stap verder. Het sloot een akkoord met het KUKA Robot Learning Lab aan het Duitse Karlsruhe Institute of Technology. Studenten die software schrijven voor robotten, zelfrijdende of vliegende auto’s kunnen voortaan vanop afstand hun programma’s uittesten. Per videofeed gaan ze rechtstreeks kijken of de robotten en auto’s doen wat ze volgens het algoritme moeten doen.

Er zijn geen diploma’s vereist om toegang te krijgen tot zulke opleidingen. Wel is vaak een basiskennis programmeren nodig, maar daarvoor zijn er bij Udacity en elders studiemogelijkheden genoeg.

Dit soort dingen maakt mij dus enthousiast: de energie die uitgaat van de fundamentele omwenteling die kunstmatige intelligentie is en die zelfs oude instituten zoals het onderwijs helemaal hervormt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect