Van de Wiele stapt in Barco

Eric Van Zele, CEO van Barco, blijft op post onder de nieuwe referentieaandeelhouder ©Photo News

Gimv verkoopt zijn belang van 9,6 procent in de beeldvormingsgroep Barco aan Groep Van de Wiele, producent van textielmachines. Daarmee komt een einde aan een meer dan 30 jaar oude band tussen Gimv en Barco, en krijgt de beeldvormingsgroep een nieuwe langetermijnaandeelhouder.

Gimv stapte in Barco in 1981, nog voor de beursgang in 1986, en maakte de hele evolutie van het Kortrijkse bedrijf mee: van een producent van consumentenelektronica tot een specialist in beeldverwerking. Als referentieaandeelhouder was Gimv een cruciale speler in die hele omvorming.

Het belang van Gimv was ooit veel groter maar bedroeg nu nog 9,6 procent van het aandelenkapitaal. Dat belang wordt nu voor een niet nader genoemde prijs verkocht aan het technologiebedrijf Van de Wiele, gevestigd in Marke bij Kortrijk.

Bij de huidige beurswaarde van Barco (718 miljoen euro) is het belang van 9,6 procent een kleine 70 miljoen euro waard, maar de kans is groot dat Van de Wiele een korting heeft weten te bedingen. 

Van de Wiele maakt weefmachines, accessoires en controlesystemen voor de textielindustrie, vooral voor de productie van tapijten. Directe raakvlakken met de sector waarin Barco actief is, zijn er op het eerste gezicht niet, behalve dat het in beide gevallen om geavanceerde technologieën gaat.

Gimv zal de opbrengst uit de verkoop gebruiken voor ‘toekomstige investeringen in nieuwe, leidende groeibedrijven’. De prijs die overeengekomen is, zou ‘geen wezenlijke impact’ hebben op de huidige boekwaarde van Gimv.

Als gevolg van de verkoop van het Barco-belang door Gimv komt er een einde aan het onderling overleg met Dr. Ir. U. Vandeurzen Management Firm N.V. (VMF), laat Gimv nog weten.

Bij Barco zorgt de komst van een nieuwe referentieaandeelhouder niet voor veranderingen. Het beleid wordt voortgezet en Eric Van Zele blijft CEO.

Herman Daems, voorzitter van de raad van bestuur van Barco, hierover: 'Gimv heeft Barco uitstekend ondersteund en heeft het bedrijf in staat gesteld om een echte wereldspeler te worden.  We verwelkomen de nieuwe aandeelhouder en bevestigen dat er geen wezenlijke veranderingen te verwachten zijn op niveau van het bestuur, het leiderschap en de strategie van Barco.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud