Van een wasmachine met AI tot slapen zonder gesnurk

©BELGAIMAGE

De Duitse hoofdstad Berlijn stond de voorbije dagen traditiegetrouw in het teken van de jaarlijkse Internationale Funkausstellung (IFA), Europa’s grootste elektronica- en technologiebeurs. Deze gadgets bleven ons het meest bij.

Dubbel zien

De kogel is door de kerk: de met veel tamtam aangekondigde plooibare smartphones van Samsung en Huawei, de Galaxy Fold en Mate X, komen niet naar België. Lachende derde is LG. De ZuidKoreaanse elektronicareus stelde op de IFA-beurs zijn G8X ThinQ voor, die later dit jaar wel bij ons op de markt komt. Het gaat niet echt om een plooibaar toestel, maar om een smartphone met een dubbel scherm dat u kan openklappen. Wat minder spectaculair wellicht dan één doorgetrokken display, maar de mogelijkheden zijn nagenoeg dezelfde.

Denk aan: surfen op een extra groot scherm, links facebooken terwijl u rechts door foto’s bladert, of - als u het toestel kantelt - het onderste scherm als toetsenbord of zelfs als gamecontroller gebruiken. Ineengeklapt is de G8X ThinQ tamelijk dik, maar het handige van het toestel is dat het extra scherm - dat eigenlijk vervat zat in een beschermhoes - te allen tijde kan worden losgekoppeld.

Wat dan overblijft, is een klassieke smartphone met oledscherm van 6,4 inch, een vingerafdrukscanner in het display, een camera van 12 megapixel en een groothoeklens van 13 megapixel, naast een indrukwekkende selfiecamera van liefst 32 megapixel. Een richtprijs is nog niet bekend, maar reken op een bedrag tussen 900 en 1.000 euro.

Welterusten…

Op de persconferentie van Philips, waar de focus op gezondheid lag, leerden we dat bijna een kwart van de vrouwen regelmatig snurkt, maar dat mannen het nog net iets ‘beter’ doen met ongeveer 40 procent snurkers. Dat blijkt in de praktijk vooral een probleem voor de partner, wiens nachtrust danig wordt verstoord. Philips probeert een oplossing te bieden met de SmartSleep Snorring Relief Band, een sensor in een zachte band die rond de borst wordt gedragen. Zodra de drager zich op zijn rug draait - bij de meeste mensen de snurkpositie bij uitstek - zet de sensor de drager via trillingen aan om terug op zijn zij te gaan liggen, waardoor het snurken wordt vermeden.

Volgens Philips snurkt een kwart van de vrouwen en vier op de tien mannen. Het technologiebedrijf zegt een borstband ontwikkeld te hebben die snurken tegengaat.

Volgens Philips is de SmartSleep Snorring Relief Band een klinisch bewezen oplossing voor positiegerelateerd snurken. Het apparaatje komt in november voor 199 dollar op de Amerikaanse markt, en wordt in 2020 ook in Europa geïntroduceerd.

Slimme reflector en rugzak

De Franse elektronicafabrikant Invoxia introduceerde in Berlijn een gps-tracker voor fietsen die onzichtbaar schuilgaat in een reflector. Bij een poging tot diefstal ontvangt de eigenaar onmiddellijk een waarschuwing op zijn smartphone. Via een app kan de fiets vervolgens in realtime worden getraceerd. De waterdichte Invoxia Bike Tracker biedt ook een ‘antischadealarm’. Dat is een seintje als de fiets bijvoorbeeld omvalt of wordt omgestoten, maar wel ter plaatse blijft. Het gadget stelt gebruikers ook in staat hun fietsroutes te loggen of een zogenaamde veilige zone in te stellen. Dat kan een garage of een gebied zijn waar een kind van zijn ouders gerust mag fietsen. Verlaat de fiets die zone, dan slaat de app meteen alarm. De slimme reflector kost 149 euro, een driejarig abonnement inbegrepen. Daarna kost die service 10 euro per jaar.

Nog handig voor op de fiets is de Pix, een rugzak waarvan de achterkant een groot ledscherm bevat. Op dat scherm kan de gebruiker via de smartphone een oneindige hoeveelheid afbeeldingen projecteren, gaande van een grappige emoticon tot een grote pijl om op de fiets de richting aan te geven. De richtprijs bedraagt 259 dollar.

Wijs witgoed

We zijn nog maar net gewend geraakt aan smartphones met een vleugje kunstmatige intelligentie, of daar is al de eerste wasmachine met AI. Wat het nieuwste model van LG extra slim maakt, is dat het toestel op basis van de stofeigenschappen van de kleding en het gewicht van een lading automatisch het optimale wasprogramma kiest. Door een kleinere kans op vergissingen brengt de slimme wasmachine volgens de fabrikant tot 18 procent minder schade toe aan de kleding. Koop je er ook nog een intelligente droogkast van LG bij, dan geeft de wasmachine het laatst geselecteerde programma bovendien keurig aan het andere toestel door, zodat ook het droogproces optimaal verloopt. De wasmachine komt later dit jaar op de markt, maar de prijs is nog niet bekend.

Voorlopig geen plaats voor een grote koelkast? Of is het huidige exemplaar door gezinsuitbreiding veel te klein geworden? De Samsung Bespoke, een innovatieve modulaire koelkast, kan soelaas bieden. Het toestel kan gaandeweg worden uitgebreid met extra koelcompartimenten in verschillende maten, met tot wel vier afzonderlijke deuren. De hele koelcombinatie heeft maar één stopcontact nodig en wordt volledig aangestuurd door de ‘hoofdkoelkast’. De frontpanelen van de Bespoke zijn beschikbaar in verschillende materialen en kleuren. In België is het toestel pas te koop vanaf 2021. Een kostprijs is nog niet bekend.

Sonos voor buiten

Het heeft zo’n 15 jaar geduurd, maar met de Move introduceert Sonos - het bedrijf dat gespecialiseerd is in multiroommuzieksystemen - eindelijk zijn eerste draagbare buitenspeaker. De Sonos Move kan buiten worden gebruikt, via een bluetoothverbinding met de smartphone, maar werkt evengoed nog altijd binnenshuis, op het wifinetwerk. De drie kilogram zware Move kan tegen een stootje, een druppel regen, stof en extreme temperaturen. De oplaadbare batterij zingt het volgens de fabrikant tot 10 uur uit en in slaapstand blijft de batterijlading tot ongeveer vijf dagen behouden. De Sonos Move kan ook via spraak worden bediend via de Google Assistent en - later ook in België - met Amazon Alexa. Voor wie niet zo tuk is op een microfoon die meeluistert: met een druk op de aanraaktoets kan die op elk moment worden uitgeschakeld. De nieuwe Sonos-speaker is vanaf 24 september verkrijgbaar voor 399 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud