Advertentie

Videobelbedrijf Zoom knalt 80 procent hoger bij beursdebuut

Met zijn videobeltechnologie maakt Zoom furore.

Zoom opende vandaag zijn beurscarrière 80 procent hoger dan de al opgetrokken intekenprijs. Het bedrijf is 16 miljard dollar waard. Dat is 16 keer meer dan twee jaar geleden.

Wall Street mag vandaag weer twee nieuwe technologiebedrijven, allebei met de unicornstatus (waardering boven 1 miljard dollar), verwelkomen. Het digitale prikbord Pinterest gaat met de meeste aandacht lopen. Iedereen kent wel een creativo, graficus of fotograaf die op het platform visuele inspiratie verzamelt voor het volgende project. Er zijn wereldwijd meer dan 250 miljoen Pinners.  

Ons doel is videocommunicatie zonder moeite te laten verlopen.
Zoom
Beursprospectus

Maar het verhaal van bedrijf nummer twee, Zoom, is zo mogelijk nog spectaculairder. Zoom ontwikkelde technologie om teams in bedrijven vlot met elkaar te laten videobellen. Het bedrijf, nog geen acht jaar oud, biedt de technologie aan voor vergaderzalen, maar ook via tablet of smartphone. 'Ons doel is videocommunicatie zonder moeite te laten verlopen', leest de eerste zin van het beursprospectus. 

Uber

Het einddoel is duidelijk: vergaderingen van mensen faciliteren, waar ze zich ook bevinden. Thuis, in de trein, of op kantoor. Zoom waagt zich zo aan een domein waarin jarenlang frustratie overheerste. Iedereen kent de situatie dat iemand inbelt op een vergadering, maar dat het beeld en/of geluid het laat afweten.

7,6 miljoen
Winst
Zoom maakte in het eind januari afgelopen boekjaar 7,6 miljoen euro nettowinst.

Tal van bedrijven zijn overtuigd dat Zoom dat probleem opgelost heeft. Zoom mag Uber tot zijn klanten rekenen. De mobiliteitsgigant rustte wereldwijd meer dan 1.800 vergaderzalen uit met de technologie. Ook bij een aantal Belgische technologiebedrijven, zoals bij het digitale productiebureau In The Pocket, is de technologie standaard. 

Winstgevend

Investeerders geloven in het potentieel van Zoom. Het bedrijf haalde, verspreid over verschillende kapitaalrondes, 145,5 miljoen dollar op en werd in januari 2017 een unicorn. Maar de beursgang vanmiddag tilde het bedrijf naar een nog veel hogere waardering. 

Zoom - met ticker ZM - ging naar de beurstabellen tegen een koers van 36 dollar per aandeel. Maar pas op 65 dollar kwam een koers tot stand. Dat is een stijging met 80 procent. Zoom wordt rond 16 miljard dollar gewaardeerd. 

Beleggers zijn duidelijk gecharmeerd door het feit dat het videobeltechnologiebedrijf al zwarte cijfers schrijft - in tegenstelling tot Pinterest. In het boekjaar dat in januari afliep, boekte Zoom 7,6 miljoen euro nettowinst op 330,5 miljoen euro omzet. 

Veel fronten

Zoom vecht op veel fronten. Naast videobellen kan je via Zoom ook gewoon bellen, chatten of bestanden delen. Het plaatst het bedrijf tegenover machtige concurrenten. Videobellen was tot nu toe het terrein van de dochters van grote technologiebedrijven, zoals Skype (Microsoft), Google Hangout en Facetime (Apple).

Chatten en bestanden delen kan dan weer via een nieuwe reeks van samenwerkingstools, zoals Slack of Microsoft Teams. De verschillende tools kruipen qua functionaliteiten ook steeds dichter naar elkaar toe. Slack begon bijvoorbeeld met gewone chat en voegde later videobellen toe.

Slack bereidt voor later dit voorjaar een beursgang voor. Het kiest voor een 'direct listing', waarbij een bedrijf tijdens de beursgang geen vers geld ophaalt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud