rekenmeester

Videobelbedrijf Zoom profiteert van corona

Zoom trok vorig jaar in april naar de beurs. Het aandeel won sinds dan 250 percent. ©AFP

Er zijn ook bedrijven die winnen bij de uitbraak van het coronavirus. Het videobelbedrijf Zoom is er een tje van.

'Nestlé schort alle zakenreizen wereldwijd op tot 15 maart.' 'Twitter raadt zijn 5.000 werknemers wereldwijd sterk aan van thuis uit te werken.' 'BNP Paribas Fortis, ING en Belfius zetten werknemers die terugkeren uit coronaregio's thuis.' 

De krantenkoppen van de afgelopen weken suggereren dat het mooie tijden zijn voor bedrijven die er wel bij varen als kantoorgebouwen leeg blijven en zakenreizen opgeschort worden. Het Amerikaanse Zoom is een voorbeeld. Zoom ontwikkelt videobeltechnologie, waardoor u ook van aan uw keukentafel kan overleggen met collega's of klanten. Ideaal in coronatijden. 

Zoom presenteerde woensdag nabeurs resultaten over het vierde kwartaal. Daarbij waren de ogen niet zozeer gericht op die resultaten over het vierde kwartaal, maar des te meer op de prognoses voor het eerste kwartaal. Slaat Zoom munt uit het virus dat sinds januari de wereldeconomie in gevaar brengt? 

Groeiritme

Het antwoord is: zeker wel. Zoom stelt een omzetvork van 199 miljoen dollar tot 201 miljoen dollar voorop. Dat ligt ver boven de analistenverwachting van 185,4 miljoen dollar. Als Zoom een omzet aan de bovenkant van de vork (201 miljoen dollar) realiseert, betekent dat een groei van 65 procent jaar op jaar. 

De belegger toonde zich zoals immer schizofreen in de reactie. Eerst merkte hij op dat het omzet-groeiritme bij Zoom de voorbije kwartalen steevast afneemt. In het derde kwartaal was het nog 85 procent, in het vierde kwartaal 78 procent. En nu dus 'maar' 65 procent. In de nabeurshandel kelderde het aandeel. 

Dat was snel vergeten tijdens de effectieve beursdag. Beleggers joegen het aandeel weer enkele procenten hoger, waardoor Zoom onderhand al 34 miljard dollar waard is. Zoom is de jongste weken zo een van die aandelen die de slachting ontlopen. Het won sinds de beursgang in april vorig jaar al zo'n 250 procent. 

Verwachtingen

Maar met hooggespannen verwachtingen kan het ook snel fout lopen. Zoom heeft rivalen met diepe zakken. Zowel Google als Microsoft maakte deze week bekend dat ze de betalende functies van hun respectieve videobeloplossingen Hangouts en Teams enkele maanden gratis aanbieden. Als hun geste in de strijd tegen corona. 

Ze kunnen Zoom snel de loef afsteken. Microsoft Teams is geïntegreerd in de nog altijd veelgebruikte kantoorsoftware Office 365, Hangouts is deel van Googles tegenhanger G-Suite. In zo'n gigantenstrijd kan Zoom zelfs met coronadoping heel snel fijngemalen geraken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud