Vlaamse supercomputer rekent mee tegen coronavirus

De Vlaamse supercoputer BrENIAC. ©Eric de Mildt

De Vlaamse supercomputer BrENIAC maakt de komende acht weken rekencapaciteit vrij in de strijd tegen het virus.

De strijd tegen het coronavirus is ook een kwestie van brute rekenkracht. Zo kunnen computermodellen helpen te voorspellen welke moleculen de grootste kans maken het virus te verslaan, of berekenen wat de impact van beleidsmaatregelen op de epidemie is.

Wereldwijd wordt rekencapaciteit vrijgemaakt op de allerkrachtigste computers, die doorgaans gebruikt worden door universiteiten, de overheid of grote bedrijven. Ook BrENIAC, de snelste computer van Vlaanderen, wordt acht weken opengesteld voor onderzoek naar het coronavirus en de ziekte Covid-19, laat Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits (CD&V) maandag weten.

De supercomputer staat in Leuven, maar wordt beheerd door het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC), een samenwerkingsverband van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) en de vijf Vlaamse universiteiten. Daarnaast wordt ook lokale computerinfrastructuur aan de universiteiten vrijgemaakt.

Techreuzen

Ook in het buitenland zijn supercomputers volop aan het rekenen tegen corona. In de VS bundelden de techreuzen Microsoft, Google, Amazon en IBM hun rekenkrachten in het 'Covid-19-High-Performance Computing Consortium', met de ruimtevaartorganisatie NASA en het techinstituut MIT. Ook het Amerikaanse ministerie van Energie, dat enkele van de krachtigste computers ter wereld in huis heeft, heeft capaciteit vrijgemaakt.

Dankzij dat Amerikaanse project werden 77 stoffen geïdentificeerd die mogelijk werkzaam zijn tegen het coronavirus. De meeste onderzoekers zijn op zoek naar een stof die verhindert dat het virus in menselijke cellen binnendringt, waar het zichzelf kan reproduceren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud