Vlaanderen bouwt mee aan Europese cloud

Amerikaanse giganten zoals Amazon domineren nu het Europese cloudgebruik. ©EPA

Vlaanderen wil tot het Europese cloudproject Gaia-X bijdragen en inzetten op zijn expertise in Solid, een standaard voor datakluizen en -controle. Dat bleek tijdens het kick-offevent van Gaia-X for Belgium.

Gaia-X is een Europees initiatief dat een ecosysteem van cloud- en datadiensten creëert. De organisatie is een vzw naar Belgisch recht gevestigd in Brussel.

Vandaag draait slechts 26 procent van de informatica in Europa in de cloud. Met 'cloud' wordt een netwerk van computerservers bedoeld. In Zuid-Europa is dat maar 10 procent, terwijl het in het noorden van continent meer dan 50 procent is. Gaia-X wil dat voor heel Europa opdrijven tot meer dan 50 procent in de komende vier of vijf jaar, zei Gaia-X-CEO Hubert Tardieu tijdens de kick-off van Gaia-X for Belgium. Dat laatste verenigt Belgische publieke en private partijen onder leiding van de technologiefederatie Agoria, met steun van de federale overheid.

Zorgen

Het gebruik van de cloud heeft grote voordelen. IT-kosten worden er variabel door. Het maakt het ook mogelijk data te delen waardoor bedrijven en instellingen efficiënter worden. Airbus heeft een systeem opgezet voor het delen van data met luchtvaartmaatschappijen, waardoor de onderhoudskosten van vliegtuigen tot 30 procent lager gaan. Bovendien krijgt Airbus zo sneller feedback van klanten, wat helpt bij het ontwikkelen van nieuwe toestellen.

Het gebruik van de cloud heeft grote voordelen. IT-kosten worden er variabel door. Het maakt het ook mogelijk data te delen waardoor bedrijven en instellingen efficiënter worden.

Gaia-X moet enkele netelige kwesties oplossen door regels af te spreken. Potentiële cloudgebruikers vragen zich af of ze geen applicaties moeten herschrijven als ze naar een andere cloudleverancier overstappen. Dat is het vraagstuk van wat 'portabiliteit' wordt genoemd. Nog belangrijker is de vraag naar de 'interoperabiliteit': wanneer een bedrijf data wil delen met een ander bedrijf, zijn er dan geen problemen als de ene partij Azure van Microsoft gebruikt en de andere AWS van Amazon?

Net dat delen van data is van groot belang voor de ontwikkeling van de Europese industrie en diensten. De Europese Commissie ziet een negental 'dataruimtes' waar data delen van bijzonder belang is, zoals mobiliteit, financiën, energie en gezondheid. 'De pandemie toont meer dan ooit dat bedrijven data moeten kunnen delen', aldus Tardieu.

Eerste diensten in september

70 procent van het Europese cloudgebruik speelt zich af bij drie Amerikaanse leveranciers, de 'hyperscalers' AWS, Microsoft en Google. Als Gaia-X erin slaagt het cloudgebruik te doen verdubbelen, is dat goed nieuws voor die Amerikaanse bedrijven, maar ook voor de Europese aanbieders die mogelijk hun marktaandeel kunnen opdrijven.

Gebruikers, hyperscalers en Europese clouddiensten werken bij Gaia-X samen om tot spelregels te komen die portabiliteit, interoperabiliteit en localisatie van data mogelijk maken. Tegen september moeten de eerste diensten worden geleverd in specifieke domeinen zoals financiën en energie.

Barbara Van Den Haute, administrateur-generaal van het Agentschap Digitaal Vlaanderen, wees tijdens het kick-offevenement op de inspanningen die de Vlaamse overheid en universiteiten hebben gedaan voor de Solid-standaard van Tim Berners-Lee, de uitvinder van het web. Die standaard maakt een systeem van datakluizen mogelijk waarbij data kunnen worden uitgewisseld zonder er de controle over te verliezen. Van Den Haute gaf te kennen dat Vlaanderen met zijn expertise in Solid wil bijdragen tot Gaia-X.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud